KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2011-04-06 19:00
Debrecenben működik az ország legerősebb számítógépe
Debrecen - Az 1536 processzormagot és több mint 6 terabájt memóriát tartalmazó rendszer kapacitása elképesztő. Másodpercenként 50 billió számítási műveletet végez el, ami egy mai csúcsteljesítményű hordozható számítógépnél ezerötszázszor gyorsabb.
Debrecenben működik az ország legerősebb számítógépe

A szuperszámítógép valójában 128 darab, hálózatba kötött kisebb számítógép, melyek egyenként 12 darab processzorral rendelkeznek. Ha ezek maximális teljesítményen működnek, a zajszintjük 96 decibel, ami egy diszkóban mérhető zajjal ér fel. A szuperszámítógép egy hangszigetelt, klimatizált teremben kapott helyet a Kassai úti campuson. Teljesítménye ésszel felfoghatatlan.

Ez gyakorlatilag 128 darab szerver, egyenként 12 darab processzorral, ami összesen 1536 darab processzort jelent. Ezt úgy képzelhetnénk el legszemléletesebben, mintha egy mai, legkorszerűbb notebookból, amivel ma már azért elég komoly dolgokat lehet csinálni, ilyenből 1536 darabot tennénk egymás mellé, és egy nagyon gyors hálózati kapcsolatban egyszerre működve számolnának” – magyarázta Gál Zoltán, a TEK információtechnológiai igazgatója.

A szuperszámítógép értéke 350 millió forint, de beszerzését 100 %-ban az Európai Unió finanszírozta. A Debreceni Egyetemnek az üzemeltetési költségeket kell majd állnia, ami szintén nem elhanyagolható tétel. A számítógép és annak a hűtése rengeteg villamosenergiát igényel, aminek költsége éves szinten elérheti a 17 millió forintot is. A szuperszámítógépet elsősorban a kutatók használják majd, de nem csak az informatika, hanem az orvostudomány, a közgazdaságtan vagy az építészet területén is alkalmazható.

Az ezen futó egyik építészeti szimulációs programmal négyzetcentiméter pontosan is lehet tudni, hogy hogyan fog felépülni az épület, mielőtt egy lapát homok vagy tégla a helyére kerülne. A részleteiben lehet ezt megtervezni, részletes költségvetést lehet kalkulálni, azt is lehet tudni, hogy milyen környezeti feltételek, paraméterek fognak rendelkezésre állni, mielőtt az épület valójában elkészülne” – tudtuk meg Gál Zoltántól.

Az építészeti modellprogram például annyira bonyolult, hogy még a szuperszámítógépet is több hétre leköti, a feladatok többségében azonban jelentős időmegtakarítást jelenthet az alkalmazása.

A kutatás szempontjából fontos ez nekünk. Vannak olyan elméleti problémák, amelyeknek a megoldása nagyon nagy számítási igénnyel rendelkezik, és korábban nem is próbáltunk meg elindítani olyan modellezési feladatot, ami mondjuk egy éven keresztül ment volna, 4-5 számítógépen. Most, hogy ha itt megfelelő alkalmazásokkal áll majd rendelkezésünkre ez a gép - mert azt nem szabad elfelejteni, hogy nem elég a vas, kellenek azok a szoftverek, amelyek használhatók, és ezek a szoftverek nem két fillérbe kerülnek -, tehát ha ezek a szoftverek meglesznek, mindenki rá fog szabadulni erre a gépre” – mondta el Terdik György, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja.

Az elképzelések szerint a jövőben a hallgatók is kipróbálhatják a szuperszámítógépet. Az Informatika Karon új kurzust indítanak. A párhuzamos programozást ezen az új gépen gyakorolhatják majd a diákok.

Forrás: dehir.hu

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszázkilencvenhat
 
TOVÁBBI HÍREINK
Rezi - Újbor és libalakoma 2017-11-21 15:35
Sármellék - Ötven éves a Tüskevár 2017-11-21 15:29
Keszthely - Székelyföldi freskókból nyílt tárlat a Balaton Színházban 2017-11-21 15:26
Keszthely - Játék és ebéd Szent Erzsébet napján 2017-11-20 16:17
Vonyarcvashegy - Kolbászból volt a kerítés Vonyarcvashegyen 2017-11-20 16:10
Keszthely - Emlékfa a református jubileum alkalmából 2017-11-20 15:25
Keszthely - Dédanyáink mozija 2017-11-20 12:33
Keszthely - 245 éves a Vajda 2017-11-20 12:26
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés