KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2015-05-20 11:43
Pozitív energiák a falu javára...
Címkék: Alsópáhok, pozitív, sport, programok, fejlesztés, kultúra, családbarát
Alsópáhok - Megyeszerte futballistaként és sportvezetőként ismerik, és persze polgármesterként, hiszen már harmadik ciklus óta irányítja Alsópáhokot. Ha kell, lehengereli a hegyi utakat, elviszi a futballcsapatot meccsekre, és ha úgy alakul, még a szerelést is elpakolja

Czigány Sándor Dióskálon született, majd Zalaegerszegen szerzett szakmunkás végzettséget, később pedig, már felnőtt fejjel, munka mellett érettségizett és diplomázott.

- Már gyerekként is a közösségi élet motivált, mindig is szervező típusú ember voltam. Pacsára, a tsz-be, a futball révén kerültem, hiszen 20 évig játszottam a megyei I. osztályban, közben pedig középvezetőként dolgoztam. A sporttól és a településtől nem tudtam elszakadni: amikor ’93-ban Alsópáhokra költöztünk, három évig még visszajártam, és sportköri elnökként segítettem a csapatot, majd itt is belevetettem magam a sportéletbe, a legtöbben ezen keresztül ismertek meg Alsópáhokon is.
Czigány Sándor és családja a szülők tanácsára váltott lakhelyet, hiszen nővéréék is itt építkeztek. A későbbi polgármester egy ideig az egyik nagy biztosítótársaságnál dolgozott, majd nyolc évig az ingatlanszakma jelentette számára a megélhetést, közben pedig 2002-ben bekerült az alsópáhoki képviselő-testületbe, négy évvel később pedig polgármesterré választották.

- Úgy éreztem, a bennem lévő energiát tudnám a falu javára is kamatoztatni, ezért indultam a tisztségért, s hogy a munkámat értékeli a közösség, talán jelzi az is, hogy sem 2010-ben, sem tavaly nem volt kihívóm. Ez persze nemcsak az én sikerem, hanem azé a csapaté is, amellyel együtt dolgozom. Képviselőtársaim valamennyien önzetlen, jó szándékú emberek, így, bár vannak vitáink, veszekedés, ellenségeskedés sosincs. Ez az egység a garanciája Alsópáhok fejlődésének. S az is fontos, hogy a falu jegyzője már 34 éve itt dolgozik, ő jelenti a folytonosságot.
Czigány Sándor azt vallja: nincs szegény meg gazdag ember, hanem csak feladat van és szolgálat, így az ajtaja – a valóságban és képletesen is - mindig nyitva áll. Fogadóórája nincs, hozzá mindig lehet jönni, a telefonját pedig szombaton és vasárnap is felveszi. S ezzel élnek is a helyiek.
Akkor is a polgármestertől kérnek segítséget, ha valahol áramkimaradás van, vagy éppen nem folyik el a víz, netán kóbor ebet látnak, amit el kell szállíttatni. De gyakran magánügyekben is hozzá fordulnak. Hívták már szomszédok közötti nézeteltéréshez, a múlt héten pedig egy idős házaspár invitálta magához, mert úgy érezték, egy jövendőmondó zaklatja és fenyegeti őket.
Mindettől függetlenül Czigány Sándor úgy véli, a polgármesterek megbecsültsége általában csökken, mert ha egy-egy településvezető elkövet valami disznóságot, abból sokan hajlamosak általánosítani, és azt gondolni, hogy mindenki ilyen. Ráadásul a nagypolitika jelentősen lecsökkentette a polgármesterek javadalmazását, igaz, teszi hozzá Alsópáhok első embere, ezt a feladatot az ember nem pusztán csak a pénzért csinálja.

Ő például nemcsak polgármester, hanem a falu mindenese is. Ha kell, buszsofőrként civileket, sportolókat szállít, a jövő héten például Szolnokra viszi a népdalkört. A múlt hétvégén Botfára fuvarozta a futballistákat meccsre, s mivel kevesen voltak, még szerelést is húzott, hogy amennyiben szükség van rá, még 57 évesen is beszáll játszani. Aztán úgy alakult, hogy nem kellett pályára lépnie, de a szennyes szerelést a sportkör mosókonyhájában ő pakolta ki. Olyan is volt már, hogy a hegyi utakat hengerelte – szóval, a szó fizikai értelmében is részt vesz a település életében, építésében. S, ahogyan fogalmaz, az a jó, hogy van még néhány, hozzá hasonlóan megszállott ember.

- Mindehhez természetesen a családom adja a biztos hátteret. Harminchárom éve nősültem, s Anikó, a feleségem, mindenben támogat. Elfogadta azt is, hogy ez nem nyolc órás munka, akkor sincsen harag, ha este kilenckor-tízkor érek haza. Sőt, a település különböző programjaira szívesen elkísér. A gyermekeimre is büszke vagyok. A lányom tavaly doktorált, most ügyvédjelöltként dolgozik Budapesten, s van egy nagyon jó vőm, egy hévízi közgazdász fiatalember. A fiam tavaly diplomázott Veszprémben, ő informatikus. Bent maradt az egyetemen dolgozni, közben pedig végzi a mesterképzést. Ráadásul esetében nem esett messze az alma a fájától, hiszen ő is sportol: jobb futballista, mint én voltam. Szeretik a társai, ő a csapatkapitány, de nem azért, mert az apja a polgármester.
Czigány Sándor az elmúlt kilenc dolgos év sikerét számokkal illusztrálja: 44 pályázatot adtak be, amiből 38 nyert is, így például járdák, kerékpárutak, játszóterek épültek, megújult a művelődési ház és az iskola, s új gépeket, eszközöket is vásároltak. De feladat még van bőven, így a polgármester nem dőlhet hátra, tettre készen várja az új kihívásokat…


Erősítjük, segítjük egymást
Czigány Sándor szerint kiváló a kapcsolat Alsópáhok és Hévíz között, amit bizonyítanak a közös fejlesztések is. Példás a két település együttélése, jelenti ki, hozzátéve: „Hévíz nemcsak földrajzilag van közel hozzánk”.
- Nekünk a fürdőváros a köldökzsinór. Maradunk önállóak, de a turisztika és a közös fejlődés összeköt bennünket. Nem ellenfelek vagyunk, hanem erősítjük, segítjük egymást.

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszázkilencvennyolc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Busz, étel, ágy - logisztika a Helikonon 2018-04-21 10:17
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés