KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-08-14 09:39
Kerttől az asztalig
Címkék: közösségi kert, kezdeményezés, közmunka, Rezi
Rezi - Egyre nagyobb híre van a rezi közösségi kertnek. A környéken úttörőnek számító kezdeményezés három éve indult azzal a céllal, hogy vegyszermentes és helyi zöldségekkel lássák el a település közkonyháját. Mára már csirkék és kacsák is kapirgálnak az udvaron, és egy gyümölcsös is helyet kapott.

Folyamatosan szüretelik a paradicsomot Reziben, a régi papi birtokon kialakított közösségi kertben. Az egy hektáros területen főként krumplit termelnek, de helyet kaptak a konyhakerti növények is, mint a paprika, a hagyma vagy a cukkini. A területet a településen közmunkában foglalkoztatottak művelik, ami sokszor nem egyszerű, hiszen folyamatosan cserélődnek az emberek. Az itt dolgozók azonban szívesen csinálják a sokszor egyáltalán nem könnyű munkát.

„Az apropót nekünk pár évvel ezelőtt az adta, hogy most már kötelezővé vált a közmunkásokkal való foglalkozás, és intenzívebb közmunkás programokat kellett létre hozni, sokkal nagyobb létszámokkal. Ekkor döntött úgy a képviselőtestület, hogy ha már tartósan sok embert kell foglalkoztatnunk, akkor szélesítsük ki a palettát, ne csak községüzemeltetés terén dolgozzunk a közmunkásokkal, hanem próbáljunk meg mi is részt venni ebben a mozgalomban, amelynek az a lényege, hogy termeljünk egészséges élelmiszert.” - tájékoztatott Cserép Gábor, Rezi polgármestere.

A vetőburgonyát a keszthelyi Burgonyakutatási Központtól kapták, hiszen a település kertje idéntől az intézet fajtabemutatójaként is működik. A megtermelt zöldségek egy része a helyi közkonyhára kerül, a másik részét pedig a rendezvényeken használják fel a település lakói. A kert egyik fő célja az, hogy egészséges élelmiszert állítsanak elő, és az embereknek megmutassák, érdemes a földdel foglalkozni.

„Ahhoz, hogy vegyszermentesen tudjunk gazdálkodni, ahhoz fontos a kézi munkaerő, tehát a kapálás elsősorban. Jó kapák, jó kapások kellenek, meg odafigyelés. Azt a legnehezebb megszervezni. hogy azok az emberek is, akik dolgoznak benne, odafigyelve tegyék azt, amit tenni kell, tehát észrevenni azokat a problémákat, amik a kertben előfordulhatnak, bármiféle gombás fertőzés, vagy bármi olyan dolog, amit vegyszermentesen tudunk utána kezelni.” - mondta Tafota Istvánné, művelődésszervező.

A zöldségek mellett egy fiatal gyümölcsös is a kerthez tartozik, a termésből lekvár és szörp készül, a helyiek nagy örömére. Idéntől több étteremnek kezdték el beszállítani a római salátát és a paradicsomot, a jövőben pedig tervben van számos környékbeli vendéglátóhely ellátása is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * negyven
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - A Balaton adta az alapot Mányoki Attilának 2017-12-13 17:57
Keszthely - Elismerés az eredményes diákoknak 2017-12-13 17:40
Keszthely - Festmények modern környezetben 2017-12-13 17:35
Gyenesdiás - Gesztenyesütés és karácsonyi vásár 2017-12-13 11:17
Keszthely - Vadak képekben 2017-12-13 11:11
Alsópáhok - Adventi mese napközi 2017-12-12 16:25
Keszthely - Pannon Pódium Keszthelyen 2017-12-12 16:01
Keszthely - Ünnepre készülődve 2017-12-12 11:29
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés