KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-02-17 17:04
Négy sertés esett áldozatául a Böllér napnak
Címkék: böllér, Georgikon, sertés, disznóvágás
Keszthely - Böllérlakoma, böllérbál, szakmai programok és számos program tarkította a Georgikon Karon a második Böllérnapot. A hallgatók által tavaly elindított esemény célja a közösségépítés és a hagyományőrzés. Az egyetemisták négy sertést vágtak, a program mögé olyan támogatók sorakoztak fel mint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete és V. Német Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A hajnali vágás után pár órával már az abalében és a darálóban volt a négy sertés. A böllérnapon a sertéstelep munkatársai és a segítő családtagok vezetése mellett több hallgató is aktívan részt vett. Kovács Ákos azt mondja, a kezdeti év után már egy összeszokott csapattal dolgozták fel a sertést.

„A legtöbb segítő azért otthon részt vesz ezekbe a dolgokba, böllérkedik, vagy próbál beletanulni, aztán így igyekszünk segíteni a szakembereknek.” - nyilatkozta a hallgató. 

A böllérnapot tavaly indították el a hallgatók. Akkor körülbelül 350 résztvevője volt a programnak, így nem volt kérdés a folytatás. Az eseményt a hallgatók jelképes hozzájárulásából és szponzorok segítségével szervezték meg.

„Szerettük volna, hogy itt a Georgikon Karon hagyományteremtő céllal szervezzünk egy disznóvágást azért, hogy kicsit a hallgatói életet fellendítsük. Úgy gondoltuk, hogy ez nagyon jól sikerült, a tavalyi éven felbuzdulva idén is belevágtunk az esemény megszervezésébe és bízunk benne, hogy jövőre is sikerül megszervezni.” - mondta el az egyik szervező, Moór Adrián. 

A négy levágott állatból két nagy fehér fajtájú a kar sertéstelepéről származott, kettő mangalica pedig Káptalantótiból érkezett. Utóbbi fajta ismét a virágkorát éri. A 70-es években majdnem eltűnt a mangalica a hazai agráriumból, ma már kettőszáz tenyészet tízezer kocájának köszönhetően körülbelül hatvanezer hízót nevelnek évente. 

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke: „Mangalicától függetlenül nagyon nagy jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy a fiatalok sertésvágással, tehát ezért is állt a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a rendezvény mögé és segítjük őket azzal, hogy mangalicákat is biztosítunk a rendezvényre. Meg kell tanulni, hogy az élelmiszerek azok az élőállttal kezdődnek és ez a folyamat, az hogy disznóvágás, ez annyira a történelmünk része, hogy ezt életben kell tartani és egy csodálatos élmény, hogy fiatalok és egyetemisták ezzel foglalkoznak.”

A böllérnapon részt vett V. Németh Zsolt. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, mindenhol megvannak a disznóvágások szokásai, de a közös a hagyomány és az állat tisztelete. A georgikonos hallgatók programját üdvözölte a politikus: „Ilyenen még nem voltam, de úgy látom, olyan hangulat alakult itt ki, ami egy nagyon fontos eleme a böllérfesztiválnak, ami bizalomra ad okot, hogy jó kezekben van ez a hagyomány és tovább is adják a hallgatók egymásnak és ha már elkezdték, ez fennmarad évtizedek múltán is.” 

A sertésekből toros káposzta, hurka és kolbászkészült, ezeket a délutáni böllérlakomán fogyaszthatták el a vendégek. E mellett böllérbált és szakmai programokat is szerveztek, melyen a mangalicák mellett a pannon háztáji sertésprogramot is bemutatták. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hétszáztíz
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Busz, étel, ágy - logisztika a Helikonon 2018-04-21 10:17
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés