KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-09-29 18:01
Vásároztak és helyi termékeket kínáltak Mihály napján
Címkék: betakarító nap, Szent Mihály, gazdaság, helyi termék
Rezi - Reziben betakarító napot tartottak ma a neves nap alkalmából. A helyi termékek bemutatása és feldolgozása mellett Szent Mihály napi vásárt is rendeztek. Ennek keretében fiatalok és idősek is fabatkáért kínálták portékájukat. A szervező Rezi Várbarátok Köre Egyesület célja nem csak a hagyományok felelevenítése, hanem a háztáji zöldség és gyümölcstermesztés népszerűsítése is.

A helyi iskolások Szent Mihály napi előadása üdvözölte a vendégeket a Laky Demeter Turistaház udvarán. Országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok, sok helyen ma is nagy rendezvényekkel ünneplik a gazdasági év nevezetes fordulópontját. Reziben harmadik éve szervezik meg a programot. Óvodások, általános iskolások és helyi termelők kínálták portékájukat. A játékokon kívül, sütemények, zöldségfélék, gyümölcsök, lekvárok és savanyúságok színesítették a palettát. Az áru fabatkáért cserélhetett gazdát. Paczolay Adél és családja nagyon elégedett a kínálattal és magával a programmal is:

„Mi két éve élünk itt a faluban és nagyon sok program van és ez mindenképp a gyerekek miatt is nagyon jó, meg a falu közösségét építi és hála Istennek a környező falvakból is ez a visszajelzés, hogy itt igazán összefognak és próbálják a hagyományokat is megőrizni, meg természetesen haladni előre” 

A rezi közösségi kertben termett zöldségek, gyümölcsök feldolgozását is bemutatták. Tisztították a csipkebogyót, reszelték a cukkinit, céklát, burgonyát. A helyi asszonyok egy helyi sajátos étket, kerekrépalevest készítettek, a többi zöldségből pedig ízletes tócsnit sütöttek. A szervező és házigazda Rezi Várbarátok Köre Egyesületet több cél is vezérli:

„Elsősorban az, hogy ezt a hagyományokhoz kötődő mindenféleképpen felelevenítsük és megtartsuk. És a helyben termelt élelmiszereket, a helyben előállított zöldségféléket népszerűsítsük és ennek csináljunk mindenféleképpen olyan teret, hogy az emberek ezt nagyobb szeretettel, a saját kertjeikben és a saját otthonukba is termeljék, bevigyék” - nyilatkozta Tafotáné Cserép Gabriella, az egyesület elnöke. 

Egyre nagyobb értéke van a helyi termékeknek – vélekedik a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke. Köszöntőjében Sáringer-Kenyeres Tamás üdvözölte a rezi kezdeményezést, amely szerinte az őszi periódus egy nagy ünnepe, fénypontja: „Egyre jobban megtanuljuk megbecsülni azokat amiket saját magunk állítunk elő, illetve nem csak saját magunk, de a településen lakók, a település környékén élők. Én úgy ítélem meg, hogy egyre értékesebbé válik számunkra, biztosabbak a források, tudjuk, hogy honnét származik, ki termelte, milyen módon történtek a termelésnek egyes szakaszai fázisai. Én azt mondom, hogy ez élelmiszerbiztonsági szempontból is jó dolog.”   

A rendezvényen továbbá elhangzott, hogy Szent Mihály napjához hiedelmeket és szokásokat, időjárási megfigyeléseket fűztek. Ilyenkor kezdődött a szüret és a lakodalmak őszi évadját is Borszűrő Szent Mihály nyitotta. Ettől kezdve számították a kisfarsangot, amely egészen Katalin napig tartott.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszázötvenhat
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Gesztenyesütés és karácsonyi vásár 2017-12-13 11:17
Keszthely - Vadak képekben 2017-12-13 11:11
Alsópáhok - Adventi mese napközi 2017-12-12 16:25
Keszthely - Pannon Pódium Keszthelyen 2017-12-12 16:01
Keszthely - Ünnepre készülődve 2017-12-12 11:29
Keszthely - Fellobbant a második gyertya lángja 2017-12-11 14:23
Keszthely - Hizlalják a jeget, de az időjárás nem kedvez 2017-12-08 14:55
Alsópáhok - Két teherautó ütközött Alsópáhokon 2017-12-08 14:53
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés