KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-10-02 15:48
Hosszú és szép őszre lehet számítani
Címkék: Szent Mihály, búcsú, Balatongyörök, népi jóslat
Balatongyörök - Mihály itt találta a fecskéket, ezért hosszú és szép őszre lehet számítani a népi jóslat szerint – hangzott el a hétvégén Balatongyörökön. Szombaton rendezték a település templomának búcsúját. Szent Mihály arkangyal ünnepén vidám műsorral és jótékonysági süti vásárral is várták a vendégeket a napsütéses őszi időben.

A Portéka Bábszínház vásári komédiája szórakoztatta a búcsúra érkező vendégeket. Nagy érdeklődéssel figyelték a gyerekek a színes előadást. A szervezők célja az volt, hogy egy játékos, vidám programmal kedveskedjenek a helyieknek, vagy akár a távolabbról ide látogatóknak.

A balatongyöröki Szent Mihály búcsút már a 2000-es évek eleje óta megrendezik. A Turisztikai Egyesület jogelődje, a Szobakiadók Egyesülete elevenítette fel a hagyományt, ma pedig a helyi művelődési ház bonyolítja a programot. A rendezvény a templom alatti téren zajlott.

A templomot 1560-ban említik először a régi írások. A török időkben elpusztult épületet 1715-ben újraépítették, majd 1833-ban bővítették a Szent Mihály arkangyal tiszteletére emelt a templomot. Szent Mihály a mennyei seregek fejedelme, legtöbbször a sátánnal folytatott küzdelmében ábrázolják.Szeptember 29-hez számos népi jóslat és hiedelem is kapcsolódik. Azt mondják, ha Mihály itt találja a fecskéket, akkor hosszú és szép őszre lehet számítani.

„Tegnap, hogyha kinéztem az ablakon, akkor még láttam fecskéket és azt gondolom, hogy a mai időjárás meg amit az időjárás előrejelzésekben olvashattunk az azt bizonyítja, hogy ez meg is valósul. Aztán a másik nagyon érdekes dolog, amit olvastam - és el is mondtam az előbb a nézőknek – hogy tilos volt a női munka Szent Mihály napján. Sajnos ezt nem tudtam én se, mert tegnap mostam, amit nem szabadott volna. Azt mondták, ha ilyenkor az asszonyok mosnak, meg mángorolnak, akkor azzal szerencsétlenséget hoznak a házra” - mondta el Villányi Éva, művelődésszervező. 

Finom édességekkel is várták a búcsúzókat. Tíz éve kezdődött el az óvoda javára gyűjtő jótékonysági süti vásár. Jelképes áron lehetett megvásárolni a finomságokat, melyeket az óvodások szülei, nagyszülei készítettek. A befolyt összegből játékokat és más óvodai eszközöket fognak vásárolni. Egy-egy település búcsúja a templom szentjének névnapjához kötődik. Ilyenkor szokás az elszármazottak hazalátogatása is, hogy a családok és a falu egész közössége találkozzon. A vallási jelleg legtöbb esetben már elhomályosult, inkább a szórakozásról szól az ünnep.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * harminc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Keszthely - Nő a betegek száma, de még nincs influenzajárvány 2018-02-16 10:32
Keszthely - Újabb film a keszthelyi fehér emberről 2018-02-15 15:37
Keszthely - Az őz 2018-02-15 15:20
Keszthely - Frech Ádám kiállítása Keszthelyen 2018-02-15 09:41
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés