KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-10-06 18:03
Joggal emlékezünk
Címkék: október 6, Tar Ferenc, aradi vértanúk
Keszthely - Joggal emlékezünk meg az aradi vértanúkról, akik közt többen nem is magyar származásúak voltak, mégis életüket adták Magyarországért – hangzott el ma Fejér György Városi Könyvtárban tartott rendhagyó történelemórán. Az előadó Tar Ferenc történész kihangsúlyozta, az elbukott szabadságharc és az azt követő áldozatok nem voltak hiábavalóak, hiszen hozzásegítették Magyarországot a későbbi kiegyezéshez.

„Én vagyok az az ember, aki rendet fog teremteni” - a szabadságharc megtorlásait végrehajtó Haynau leveléből is idézett Tar Ferenc. A történész a kivégzések körülményeit, előzményeit is feltárta a diákoknak. A vértanúk bemutatása kapcsán elmondta, többen horvát, szerb, vagy német származásúak voltak, mégis a magyar szabadságharcban küzdöttek.

„Egyrészt föláldozták a saját életüket, másrészt pedig olyan emberek voltak, akik nem csak magyarok voltak és ezek a személyek, akik esetenként nem is tudtak magyarul, mindannyian ezért a magyar hazáért cselekedtek, küzdöttek…akár arisztokraták voltak, nemesek, vagy polgári származásúak, de igyekeztek mindent megtenni a saját otthonukért, a hazájukért” - nyilatkozta Tar Ferenc. 

Tar Ferenc továbbá hangsúlyozta: a küzdelmük nem volt hiábavaló, mert az egész világ felfigyelt erre és hozzájárult a kiegyezés megkötéséhez, mellyel komoly fejlődési pályára állt Magyarország. A 7-8., illetve 10. évfolyamos diákok többsége nagy érdeklődéssel hallgatta az előadást.

„Úgy gondolom, hogy rendkívül sok hasznos információt ismerhettünk meg az 1849. október 6-i kivégzésekről. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon szomorú gyásznap és számomra z maradt meg, hogy ennyi ember kiállt az igazságért, a szabadságért és készek voltak harcolni egy szabad Magyarország megteremtéséért. Úgy gondolom, mindenképp nagyszerű, hogy itt lehetünk és emlékezhetünk a mai napon rájuk” - vélekedett Jordán Lukács Lotár, a Közgazdasági Szakgimnázium tanulója. 

Az előadáson továbbá elhangzott: október 6. nem ünnep, hanem nemzeti gyásznap. Gr. Batthyány Lajos és a 13 tábornok mellett még számos további áldozata esett a Habsburg birodalom általi megtorlásnak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * húszonhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Gesztenyesütés és karácsonyi vásár 2017-12-13 11:17
Keszthely - Vadak képekben 2017-12-13 11:11
Alsópáhok - Adventi mese napközi 2017-12-12 16:25
Keszthely - Pannon Pódium Keszthelyen 2017-12-12 16:01
Keszthely - Ünnepre készülődve 2017-12-12 11:29
Keszthely - Fellobbant a második gyertya lángja 2017-12-11 14:23
Keszthely - Hizlalják a jeget, de az időjárás nem kedvez 2017-12-08 14:55
Alsópáhok - Két teherautó ütközött Alsópáhokon 2017-12-08 14:53
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés