KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-10-13 14:00
A géniusz árvái
Címkék: Borsody László, könyvbemutató, A géniusz, szablyavívás
Keszthely - Borsody László, a magyar vívóiskola megteremtőjének életéről és munkásságáról szóló könyvet mutattak be hétfőn. A Fejér György Városi Könyvtárban Gausz Tamás, a Magyar Szablyavívó Iskola zalai oktatója A Géniusz árvái című kötetet ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A könyvbemutató keretein belül A géniusz című dokumentumfilmet is levetítették.

Borsody László a magyar vívótörténet egyik legnagyobb alakja, számos olimpiai és világbajnok vívó edzője. Tanulmányait a bécsújhelyi Katonai Vívó- és Tornatanári Intézetben végezte, ez döntően befolyásolta későbbi pályafutását. A Géniuszként is emlegetett vívómester életéről dokumentumfilm is készült, amelyből az érdeklődők az általa kidolgozott Borsody-módszert is megismerhetik.

„Az a film, amit levetítünk a könyvbemutató előtt, a Géniusz, ez annak a könyvnek az alapján készült dokumentumfilm, amit Borsody Lászlónak az életéről illetve működéséről szól. Ezt fogja követni A géniusz árvái könyvbemutató, ami a folytatása gyakorlatilag A Géniusznak, de ettől különálló műként is kezelhető, hiszen Borsodynak az életét és a vívórendszerének a működését, létrehozását is röviden bemutatja a kötet.” - mondta Gausz Tamás, szablyavívó oktató.

Borsody Lászlót a magyar vívóiskola megteremtőjeként tartják számon hazánkban. Módszerének lényege, hogy a sok támadó és védő mozdulat ezernyi kombinációját világos, logikus, jól felépített rendszerbe foglalja. Taktikai szempontból bevezette a hátra lépést, valamint könnyedebbé tette és felgyorsította a lábmunkát. A Borsody módszer jellegzetessége az úgynevezett guruló lépés és annak sorozatai. A Géniusz árvái című, frissen bemutatott kötetet Gausz Tamás nem csak a vívásban jártas mestereknek ajánlja.

„Akár olyan, aki sportszerető, akár, aki vívásszerető, akár, aki magyarszerető vagy hazaszerető ember, hiszen a sport bemutatásán, illetve a kardvívás bemutatásán kívül itt olyan emberi életek illetve sorsok kerülnek bemutatásra, ami példaértékű lehet bárki számára. Talán olyan emberi értékeket tudunk a celebvilág helyett odatolnia  fiataloknak, akikre igazán felnézhetnek és igazi példaképeik lehetnek.” - hangzott el a könyvtárban.

A Fejér György Könyvtárban helyet foglaló közönség Gausz Tamás előadásában képet kaphatott Borsody Lászlóról, és a frissen bemutatott kötet születéséről is. A géniusz árvái korlátozott példányszámban jelent meg, a városi könyvtárban azonban bárki megtalálhatja, aki belelapozna ebbe az átfogó dokumentarista könyvbe.

Regman Karola - Keszthelyi TV              

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszáznyolcvankettő
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Színek és formák 2017-10-18 15:33
Keszthely - Fókuszban a szelídgesztenye 2017-10-18 14:45
Keszthely - Hetvenkedtek a hatvanasok 2017-10-18 14:21
Keszthely - Deák Ferencre emlékeztek 2017-10-18 08:33
Keszthely - Az azonnali segítség életeket menthet 2017-10-17 18:07
Keszthely - Az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozták 2017-10-16 16:26
Keszthely - Negyed évszázada a családokért 2017-10-16 16:12
Keszthely - Útközben a reformáció 2017-10-16 14:21
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés