KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-10-27 15:30
Mindennapi kenyerünk
Címkék: kenyérsütés, múzeumpedagógia, Majormúzeum, búza, aratás
Keszthely - A kenyérsütés rejtelmeibe leshettek bele a Csány-Szendrey iskola diákjai a Majormúzeumban. Az őszi múzeumpedagógiai foglalkozások egyik témája az aratás, a cséplés és a különféle őrlemények megismerése, valamint a legfontosabb táplálékunk, a kenyér elkészítéséhez kapcsolódó munkafolyamatok kipróbálása.

Mikor vetik a búzát és hogyan aratják? Hogyan lesz a búzakalászból búzaszem, majd liszt és kenyér? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Csány-Szendrey iskola harmadikosai a Majormúzeumban. Elsőként az aratás és a cséplés szerszámait vehették szemügyre, majd a búzaszemek tisztítása következett. A kézimalommal való őrlést a gyerekek is kipróbálhatták.A liszt szitálása után a konyhában a gyerekek megismerkedhettek a kenyértésztával, és maguk is készíthettek cipókat.

„Én csináltam, ugye dagasztottunk, meg kenyeret sütöttünk, és nekem nagyon tetszett a kenyérsütés. Meg elmondták, hogy a gépeket így hogyan kell használni, meg hogyan használták, meg hogy a traktor hány éve van, hány éve létezik.” - mondta az egyik tanuló, Horváth Petra.

A kenyértészta dagasztása során a gyerekek hallhattak a kenyérsütéshez kapcsolódó szokásokról is. A kicsik nagyon ügyesen formázták a kis cipókat és pereceket az előre elkészített tésztából. A gyerekek közül többeknek már volt része kenyérsütésben, de sokan most először tapasztalhatták meg testközelből, hogy hogyan is készül az egyik fő táplálékunk.

„A kenyérsütés több száz éves hagyományra tekint vissza, viszont napjainkban ezt már a gyerekek nem igazán ismerhetik, hiszen a bolt polcairól könnyen leemelik a kenyeret. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a régi hagyományainkhoz egy kicsit visszanyúljunk, és ezt ők testközelből is megtapasztalják, hogy milyen fáradtságos munkával került a kenyér az asztalra régen.” - tájékoztatott Kökény Mónika, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely múzeumpedagógusa.

A Majormúzeum az elmúlt években is számos programot szervezett, ahol a gyerekek megismerhették nagyszülei, dédszüleik vidéki életét. Mindig az adott évszakhoz illő témakörökben állítja össze a kiállítóhely vezetősége a foglalkozások témáját, idéntől pedig egy újdonságot is kínálnak az intézményeknek.

„Most úgy gondoltuk, hogy egy őszi és egy tavaszi bérlet keretében 2-2 foglalkozást adunk, kínálunk az iskolás gyerekeknek. Ide 12 éves korig jelentkeztek, most 12 csoportunk volt. A tavaszi foglalkozásokban kisállatokkal, keltetéssel , állatgondozással foglalkozunk majd, illetve  a kikelettel. Most ősszel pedig természetesen a terményekkel, a betakarítással.” - tájékoztatott Dr. Szabóné Lázár Ibolya, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vezetője.

Az elkészült cipócskák természetesen a kiállítóhely kemencéjében sültek készre. Míg a kenyértészta a kemencében készült, addig a gyerekek a különféle kenyérgabonákkal ismerkedhettek és mesét is hallgathattak a témában.

Regman Karola - Keszthelyi TV           

                      botas ugg baratas|botas ugg baratas|botas ugg baratas

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszázötvennégy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - 140 éves a fonográf 2018-02-20 11:52
Keszthely - Szerelem Hete 2018-02-20 10:02
Keszthely - Már most 21 jelölőszervezet van a választókerületben 2018-02-19 18:12
Keszthely - Láncreakció és eszperente versek 2018-02-19 18:13
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés