KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-11-13 14:31
Márton napi őszbúcsúztató
Címkék: Majormúzeum, Márton nap, őszbúcsúztató, liba
Keszthely - Libalangallóval, újborral, állatsimogatóval és tollfosztással is várták az érdeklődőket a Majormúzeumban, Márton napján. Hagyományosan ezzel a programmal zárja be kapuit a szezonálisan nyitva tartó intézmény. A múzeum és az Élménygazdaság számos, jól bevált programot kínál, mint például a múzeumok éjszakája, vagy a Majorbéli géptalálkozó, de egyre inkább kiteljesednek a múzeumpedagógiai foglalkozások is.

Hangoskodó libák várták a látogatókat a Majormúzeumban. A szárnyasokat friss zölddel is kínálhatták a gyerekek. Többségük most látott először, testközelből libákat.

"Sokszor láttunk a tévébe például és azért szeretem a libákat, mert fehérek és szeretem a fehéreket" - mondta Kádár Viktóra, aki szüleivel érkezett a Majormúzeumba. 

A családi napon azonban nyulakkal is találkozhattak az érdeklődők, amiket meg is simogathattak. Márton nap lévén azonban a főszerep a tollasoké volt: kirakodó játékon is találkozhattak velük a gyerekek. Mellette például ostort és csúzlit is készíthettek. A múzeum dolgozói libalangallóval, újborral és fűszeres teákkal is készültek.

A meleg foglalkozatóban is minden a libákról szólt. Ludas Matyi története kísérte a kézművesedést. Kukoricacsutkából, papírból és termésekből is Márton napi dekorációk készültek. A tollfosztással is meg lehetett próbálkozni. Ezt a kaláka jellegű munkát a mezőgazdasági évad befejeztével, a téli időszakban végezték az asszonyok. A tollfosztás egy társasági esemény volt, mely jó alkalmat biztosított az éneklésre és a pletykálásra is. Gyerekek és felnőttek is nekiültek a munkának. 

"Én szeretem a hasonló munkákat, szeretek a kezemmel dolgozni, kisfiam is nagyon élvezi. Négy éve minden évben jövünk és ez az egyik fénypont itt a rendezvényen" - mondta el a munka közben Komjátiné Varga Ágnes.

Márton nap már hagyományosan a Majormúzeum őszbúcsúztatója és szezonzáró programja. A kiállítóhely és az Élménygazdaság áprilistól novemberig tart nyitva. Egy jól kialakult rendszerben szervezik az állandó programokat. 

Szabóné Lázár Ibolya, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vezetője: "Tavasszal, Húsvét másnapján kezdünk, Szent György napkor van rendezvényünk. Egyre nagyobb rendezvénnyé fejlődik az emlékhelyek napja május elején, majd természetesen a múzeumok éjszakája nagy programunk és a géptalálkozó, amit július utolsó hétvégéjén tartunk, ősszel terménybemutatónk is van még és egyre inkább kiteljesednek múzeumpedagógiai programjaink."

Nem kellett a géptalálkozót megvárni a traktorozással. A szépen felújított Dutra mellett az 1910-ben gyártott egyik Fowler gőzgépet is beindították. Mindeközben az állandó kiállítás is nyitva állt a látogatók előtt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszáztizenhat
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - 140 éves a fonográf 2018-02-20 11:52
Keszthely - Szerelem Hete 2018-02-20 10:02
Keszthely - Már most 21 jelölőszervezet van a választókerületben 2018-02-19 18:12
Keszthely - Láncreakció és eszperente versek 2018-02-19 18:13
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés