KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-11-14 16:33
30 éves a Kis Szent Teréz Kórus
Címkék: kórus, Kis Szent Teréz, koncert, templom
Keszthely - Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli idén a keszthelyi Kis Szent Teréz Kórus. 1987 óta csaknem száz énekes kapcsolódott be az egyházi kar munkájába. A kórus otthona a Kármelita bazilika, ahol a kezdtek óta teljesítik szolgálatukat. A hétvégén is természetesen itt rendezték meg jubileumi koncertjüket.

Kedvenc műveikből állították össze műsorukat a kórus tagjai. Te deumot és Ave Mariát is énekelt a kar a jubileumi koncerten. A kórus története 1987-ben indult, az akkori kántor, Pécsi László kezdte el toborozni az énekelni szerető híveket. A szeptemberi megalakulást követően Karácsonykor már énekeltek is a bazilikában.A kórust négy alapító gazdagítja, őket külön emléklappal köszöntötték. Schieling Pál úgy emlékszik vissza, a tagok sokat segítették egymást a fejlődésben:

„Minden szólamba adódott egy-kettő olyan személy, akik képzettebbek voltak a zene terén, volt zenetanár, énektanár és ilyen-olyan képzettségű, akik aztán meghatározóak voltak abban a szólamban, és akik nem voltak annyira képzettek könnyedén megtanultuk mellettük  az énekeket és szépen összecsiszolódott a kórus.”

A kórus a próbákat kezdetektől a Kármelita bazilikában tartja és itt teljesítenek szolgálatot is. A közönség számos városi rendezvényen, illetve országos rádió és televízió közvetítéseken is hallhatta éneküket, de természetesen több településen és külföldön is bemutatkoztak már. A daloskedvű hívek munkáját 22 éve a jelenlegi karnagy, Pálné Szelencsik Klára irányítja, aki nagy szeretettel fogja össze a csapatot.

„Olyan hívekből áll a kórusunk, aki mindenki ehhez a templomhoz valamilyen módon kötődik és ezért ez számunkra természetes, hogy itt vagyunk a szentmiséken és ha már itt vagyunk, akkor az énekünkkel megpróbáljuk egyrészt egy kicsit szebbé, talán bensőségesebbé is tenni a szentmiséket, másrészt pedig azt hiszem, hogy nekünk is nagy öröm, hogyha énekelhetünk” - nyilatkozta a kórus vezetője. 

A jubileum alkalmából számos köszöntésben részesült a Kis Szent Teréz Kórus. A jelenlévők mellett levélben az Országos Magyar Cecília Egyesület vezetősége és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége is gratulált. A kórus létszáma 20-30 fő között mozog. Az elmúlt három évtizedben mintegy 100-an fordultak meg a karban. Sajnos az elmúlt évek alatt 18 társuktól vettek búcsút, akik már az égi kórusban énekelnek. Rájuk és az elhunyt karmelitákra egy-egy gyertyával emlékeztek meg.Az est folyamán vendégként fellépett a Celldömölki. Liszt Ferenc Vegyeskar is, Süle Ferenc vezetésével.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszázhatvanhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Rezi - Újbor és libalakoma 2017-11-21 15:35
Sármellék - Ötven éves a Tüskevár 2017-11-21 15:29
Keszthely - Székelyföldi freskókból nyílt tárlat a Balaton Színházban 2017-11-21 15:26
Keszthely - Játék és ebéd Szent Erzsébet napján 2017-11-20 16:17
Vonyarcvashegy - Kolbászból volt a kerítés Vonyarcvashegyen 2017-11-20 16:10
Keszthely - Emlékfa a református jubileum alkalmából 2017-11-20 15:25
Keszthely - Dédanyáink mozija 2017-11-20 12:33
Keszthely - 245 éves a Vajda 2017-11-20 12:26
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés