KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-11-20 12:18
245 éves a Vajda
Címkék: Vajda János Gimnázium, jubileum, 245 év, ünnepség
Keszthely - 245 évvel ezelőtt, 1772-ben alapította a Vajda János Gimnáziumot gróf Festetics Pál, ekkor még három osztályos gimnáziumként. Az azóta eltelt, közel két és fél évszázadban számos alkalommal alakult át az iskola, de mindig megőrizte oktatásának színvonalát. Ma reggel az iskola diákjai és tanárai a Balaton Színházban ünnepelték a gimnázium fennállásának évfordulóját.

Az iskola az alapítás után 34 évvel, 1806-tól már hatosztályos gimnáziumként működött, 1808-ban pedig a Csornai Premontrei Rend vezetése alá került. A gimnázium fennállása óta mindig meghatározó volt a régió életében. Az intézményt sokszínűség jellemzi, és évtizedek óta kiváló verseny- és felvételi eredményekkel büszkélkedhet.

„Nagyon színvonalas az oktatás, és emiatt rettenetesen tetszett nekem ez az iskola, mert a testvéreim is ide jártak, ebbe az iskolába. Próbát szerettem volna tenni, hogy milyen helyre tudok bejutni a Vajdába, és sikeresen be tudtam jutni a hatosztályos gimnáziumba.” - mondta Bruncsics Bernadett, a gimnázium nyolcadik osztályos tanulója.

Az iskola fennállásának 245 évfordulója alkalmából az ünnepség résztvevőit Szörényi Zoltán is köszöntötte. A gimnázium igazgatója beszámolt az elmúlt tíz év eseményeiről. Szót ejtett az épületet érintő felújításokról, a hatosztályos gimnázium elindításáról és a sikeres versenyeredményekről is.

„Teljesen megújítottuk az oktatás szerkezetét ez alatt a tíz év alatt. Bizonyára mindenki tudja már, mert azért elég jó hírverése volt, meg híre is van, hogy a hatosztályos osztályunk beindult. Idén érettségizik az első csapat, és azt mondhatom, hogy nagyon bevált, és nagyon népszerű, többszörös túljelentkezés van. Ezen kívül bevezettük a matematika tagozaton az informatikát a matematika mellé, hiszen ez a modern tudomány egy kicsit háttérbe volt szorítva a gimnáziumban.” - tájékoztatott Szörényi Zoltán, az iskola igazgatója.

Az ünnepség résztvevőit köszöntötte Keszthely polgármestere is. Ruzsics Ferenc saját vajdás éveit elevenítette fel a színházban helyet foglaló diákoknak és oktatóknak. Emellett kiemelte az iskola színvonalas oktató gárdáját is.A jubileum alkalmából beszédet mondott Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is, aki az elmúlt 245 év jeles eredményeit elevenítette fel.

„Annak idején a megyéhez tartozott. Én 2006-tól megyei elnök is voltam, akkor is az egyik legfontosabb feladat volt a gimnázium, és azt gondolom, az elmúlt 10 évben is sikerült fejlődnie sokat. Részben úgy is, hogy bővültek az oktatás lehetőségei, korszerűsödtek a körülmények. Itt a Mozgás Házának a tornacsarnokára gondolok, vagy a Vajda laborra, amit majd remélhetőleg tovább kell fejleszteni jövőre, tovább lehet fejleszteni pályázatból. Tehát ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy jobb körülmények között tanuljanak a diákok.” - emelte ki a miniszteri biztos.

Az ünnepség részeként az iskola diákjai részleteket olvastak fel a gimnázium emlékkönyveiből. Az ünnepséget követően tudományos nap vette kezdetét az intézményben.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * harminc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Isten nekünk háttal - napló a román háborúról 2018-02-21 16:14
Keszthely - Mesék felnőtteknek 2018-02-21 13:47
Keszthely - Köszöntötték az ápolókat 2018-02-20 17:30
Keszthely - 140 éves a fonográf 2018-02-20 11:52
Keszthely - Szerelem Hete 2018-02-20 10:02
Keszthely - Már most 21 jelölőszervezet van a választókerületben 2018-02-19 18:12
Keszthely - Láncreakció és eszperente versek 2018-02-19 18:13
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés