KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-11-20 12:27
Dédanyáink mozija
Címkék: analóg, filmvevtítés, Csány-Szendrey iskola, technika, Magyar Film.és Médiatörténeti Egyesület
Keszthely - Az 1900-as évek mozijával, filmfelvevő és vetítő készülékeivel ismerkedhettek a gyerekek a Csány-Szendrey Iskolában. Szávics Gyula, a keszthelyi Magyar Film-és Médiatörténeti Egyesület elnöke interaktív tanóra keretein belül mutatta be a diákoknak a korabeli filmgyártás eszközeit.

50-60 éves filmvetítőkkel és filmfelvevőkkel is ismerkedhettek a 2. cések a Csány-Szendrey iskolában. A régi videókamerák nagy népszerűségnek örvendtek a gyerekek körében, hiszen nem csak megnézhették, de ki is próbálhatták őket. A gépek gyűjtője, Szávics Gyula számos információt is megosztott a diákokkal.

„Bemutatták azt a pici, sárga vetítőt, meg bevetítették és a Pinokkió volt rajta. Meg bemutattak egy ilyen tévészerűséget, amin ilyen német mese ment rajta.” - mondta az egyik diák, Töreky Noémi.

„Moziban láttam egy ilyen állványos vetítőt, régi volt nagyon , csak állvány volt rajta. Meg ez a tévé is tetszett, ez a mikrósütő” - emelte ki egy másik tanuló, Való Gergely.

A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendett az is, amikor társuk hátán elevenedtek meg a mesefilm képkockái, de a Tom és Jerry-t játszó kézi vetítő is nagy sikert aratott. A kicsik körében nem ismeretlen ez a program, hiszen tanítójuk több alkalommal is szervezett már közös filmnézést a számukra.

„Ez technikaóra keretében történt. A mi gyerekeink is, mint a korosztályuk nagyon érdeklődnek, nyitottak minden irányba, a technika irányába is. Ma már egészen más technikával szoktunk mozizni, de rendszeresen mozizunk szabadidőnkben. Ez egy rendkívüli alkalom, ez most technikaórán történik az ismerkedés ezzel a régi-régi technikával.” - tájékoztatott Kumi Gábor, a Csány-Szendrey Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának pedagógusa.

Szávics Gyula, a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület elnöke ezzel a programmal egy sorozatot szeretne az útjára indítani. Az analóg filmvetítés első állomása a Csány-Szendrey iskola volt, de a jövőben szeretné, ha a térség minél több óvodájába és iskolájába eljuthatnának. Véleménye szerint a gyerekek nagyon érdeklődőek a régi technika iránt.

„Az egyesületünk birtokába jutott jó pár rajz-, mese- és játékfilm, és mi úgy gondoltuk, hogy ezek gyerekkorunk nagy filmjei, és nagyon szerettük őket, bízom benne, hogy mindenki. Mi úgy gondoltuk, hogy osszuk meg ezt a legkisebbekkel, az óvodásokkal, a kisiskolásokkal, hogy ők is örüljenek ezeknek a filmeknek. Ebből az apropóból jöttem ide és vetítek itt most a gyerekeknek.” - hívta fel a figyelmet a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület elnöke.

A program zárásaként a gyerekek mesefilmeket nézhettek igazi, régi vetítőgépek segítségével. A filmcsere során maguk is kipróbálhatták a filmszalagok korabeli visszatekerését.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszázkilencvennyolc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - A Balaton adta az alapot Mányoki Attilának 2017-12-13 17:57
Keszthely - Elismerés az eredményes diákoknak 2017-12-13 17:40
Keszthely - Festmények modern környezetben 2017-12-13 17:35
Gyenesdiás - Gesztenyesütés és karácsonyi vásár 2017-12-13 11:17
Keszthely - Vadak képekben 2017-12-13 11:11
Alsópáhok - Adventi mese napközi 2017-12-12 16:25
Keszthely - Pannon Pódium Keszthelyen 2017-12-12 16:01
Keszthely - Ünnepre készülődve 2017-12-12 11:29
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés