KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-11-20 15:14
Emlékfa a református jubileum alkalmából
Címkék: reformáció, emlékfa, felújítás, református
Keszthely - Befejeződött a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából szervezett keszthelyi rendezvénysorozat. Ez alkalomból emlékfát ültettek és koncertet is rendeztek a református templomnál. A jubileum alkalmából több fejlesztést is véghezvitt a gyülekezet. A templom környezete és belső tere is megújult.

Harangszó hívta ünnepelni a híveket és érdeklődőket a keszthelyi református templomhoz. Énekkel és verssel is üdvözölték a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából rendezett programsor záróeseményét. Zichy Emőke, lelkész kiemelte Luther és Kálvin személyét:

„Az a fontos és az a lényeg, amire az életüket tették, hogy Jézus Krisztus tegnap és ma és mindörökké ugyanaz. Luther Mártontól megkérdezték, ismerjük jól, hogy mi történne akkor, ha holnap, hogy meghal? És ha tőlünk megkérdeznék, vajon nem ugyanazt válaszolnuk é…valami maradandó, bármi: elültetnék egy almafát.”

A Keszthelyi Református Egyházközség is egy emlékfával készült a jeles évfordulóra. A fa mellett Kuti Géza, nyugalmazott esperes a hit, a remény és a szeretet fonatosságát hangsúlyozta, majd a már korábban elültetet fa tövébe jelképesen néhány maréknyi földet szórt, őt Zichy Emőke, lelkész, Györke Zsombor, az egyházközség gondnoka, végül Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője követte. Beszédében a politikus idézte Orbán Viktor miniszterelnök reformációhoz fűződő gondolatait. Manninger Jenő méltatta az országos és a keszthelyi rendezvénysorozatot is. 

„Országszerte voltak ünnepségek és a rendezvény szervezői úgy gondolták, hogy az lesz méltó a reformációhoz, hogyha nem egy nagy ünnepség, hanem országszerte sok kis, bensőséges ünnepség legyen és ez megfelel valóban a reformáció szellemiségének és így volt ez Keszthelyen is” - hangzott el Manninger Jenőtől. 

Keszthely polgármestere is beszédet intézett az ünnepségen. Kiemelte, hogy Luther Márton egyik fő felháborodása a búcsúcédulák alkalmazása volt az egyházban. Ennek intézményét vonta párhuzamba a mai világgal Ruzsics Ferenc:

„Akiknek volt elég pénzük, azt gondolták, hogy a teljes bűnbocsánatot a pénz megfizetésével meg is vásárolták. Ugye milyen furcsa… a mai világban is vannak olyan emberek, akik azt gondolják, hogy pénzért, pénzzel mindent megválthatnak, mindent megtehetnek. Ne legyen ez így!”

Az ünnepség a templomban folytatódott, ahol Györke Zsombor, az egyházközség gondnoka köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették és támogatták az épület felújításait. A világítás mellett többek közt korszerű fűtésrendszert építettek ki, új szőnyeget is vásároltak, valamint térkövezték és parkosították a templom előtti területet. A fejlesztéseket támogatta az Emberi Erőforrások Bizottság is. 

„Egy olyan gyülekezetnek lehet tagja, amelyik élő, erős, fejlődő. Igazolja ezt hétről hétre a vasárnaponkénti istentiszteleteknek a látogatottsága, a sok-sok rendezvény, amit hét közben is, nem csak  ünnepnapokon tart a gyülekezetünk. És ezt a gyülekezeti életet tudta most elsősorban az önkormányzat segítségével egy olyan fejlesztés megerősíteni, amely azt gondolom, hogy méltó ehhez az ötszázadik évfordulóhoz” - mondta el televíziónknak Csótár András. 

Az ünnepség keretében Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas énekművész és Csörsz Rumen István előadói estjét hallgathatta meg a közönség. A történelmi egyházak énekei mellett Kovács Zoltánné díszes tojásait is megörvendeztették a híveket, a népi iparművész a reformáció évfordulójára készítette el a templomban látható munkáit.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszáznyolcvanegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Isten nekünk háttal - napló a román háborúról 2018-02-21 16:14
Keszthely - Mesék felnőtteknek 2018-02-21 13:47
Keszthely - Köszöntötték az ápolókat 2018-02-20 17:30
Keszthely - 140 éves a fonográf 2018-02-20 11:52
Keszthely - Szerelem Hete 2018-02-20 10:02
Keszthely - Már most 21 jelölőszervezet van a választókerületben 2018-02-19 18:12
Keszthely - Láncreakció és eszperente versek 2018-02-19 18:13
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés