KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-11-21 15:30
Újbor és libalakoma
Címkék: újbor, libalakoma, boráldás, Szent Márton
Rezi - Megáldatták majd meg is kóstolták az idei év borait a rezi szőlősgazdák. A településen nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek, és a gazdák gondot fordítanak arra is, hogy minden évben megáldassák az elkészült borokat. A finom nedűk mellett egy libalakomára is hivatalosak voltak a borászok, majd zeneszó mellett beszélhették meg az elmúlt év eseményeit.

Szent Márton életéről és a hozzá kapcsolódó szokásokról is mesélt Kiss László esperes Reziben. A településen Márton naphoz kapcsolódóan tartják minden évben az újbor ünnepét is. Ilyenkor a falu szőlősgazdái összegyűlnek, hogy egy jó hangulatú vacsora mellett megkóstolják az idei termést. A mennyiség minimálisan elmarad a tavalyi évjárattól, de a minőséggel elégedettek a termelők.

„Pár éve, talán 10-15 éve elkezdtünk mi is szőlővel foglalkozni és vörösborokat készíteni. Egyre több rozé, hiszen ez most divatos, a fiatalok körében főleg. Tehát azt lehet mondani, hogy a paletta nagyon-nagyon kiszélesedett, de természetesen Rezinek a szlogenje rizlingország, tehát itt még mindig a rizling a fő, ami legtöbb terem.” - mondta az egyik borosgazda, Cserép Csaba.

Kiss László megáldotta az újborokat, és megköszönte Istennek a kiváló termést. Bellér Ferenc, a rezi Szőlősgazdák Egyesületének elnöke is köszönetet mondott a szőlősgazdáknak, hogy elhozták boraikat a rendezvényre. Kiemelte, a szőlőtermesztésben nagy szerepet játszanak az asszonyok is, így nekik egy szál virággal köszönte meg az egész éves munkájukat. Elhangzott, ugyan Szent Márton napja már elmúlt, de a szőlősgazdák számára fontos, hogy megtartsák az ünnepet.

„Tudvalevő, hogy mindig Szent Márton napján szoktuk. Most egy kicsit túlhaladta, pont egy hete volt, de egy hete egy másik egyesület, egy másik szervezet, a Rezi Gyerekekért alapítvány tette ugyanezt, ezért kénytelenek voltunk egy héttel elcsúsztatni. De mi nem ehhez a naphoz, nem a Szent Márton naphoz, hanem az, hogy a barátság, a szőlősgazdák összejöjjenek, és ezen a napon szó szerint elhozza mindenki a saját, ebben az évben megtermelt borát. Itt az esperes úr megáldotta, mi meg megkóstoltuk, és megdicsértük vagy megbíráltuk egymásnak a borát.” - tájékoztatott a Szőlősgazdák Egyesületének elnöke.

A köszöntők után zeneszó mellett tálalták fel a vacsorát. A borosgazdák Szent Márton napi lakomát, libacomot és lilakáposztát fogyaszthattak, mellé pedig egymás borát kóstolgatták. A rezi gazdák jó barátságot ápolnak egymással, így a vacsora mellett vidám hangulatú beszélgetés is folyt.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszázhúszonhat
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Isten nekünk háttal - napló a román háborúról 2018-02-21 16:14
Keszthely - Mesék felnőtteknek 2018-02-21 13:47
Keszthely - Köszöntötték az ápolókat 2018-02-20 17:30
Keszthely - 140 éves a fonográf 2018-02-20 11:52
Keszthely - Szerelem Hete 2018-02-20 10:02
Keszthely - Már most 21 jelölőszervezet van a választókerületben 2018-02-19 18:12
Keszthely - Láncreakció és eszperente versek 2018-02-19 18:13
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés