KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-11-21 15:30
Újbor és libalakoma
Címkék: újbor, libalakoma, boráldás, Szent Márton
Rezi - Megáldatták majd meg is kóstolták az idei év borait a rezi szőlősgazdák. A településen nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek, és a gazdák gondot fordítanak arra is, hogy minden évben megáldassák az elkészült borokat. A finom nedűk mellett egy libalakomára is hivatalosak voltak a borászok, majd zeneszó mellett beszélhették meg az elmúlt év eseményeit.

Szent Márton életéről és a hozzá kapcsolódó szokásokról is mesélt Kiss László esperes Reziben. A településen Márton naphoz kapcsolódóan tartják minden évben az újbor ünnepét is. Ilyenkor a falu szőlősgazdái összegyűlnek, hogy egy jó hangulatú vacsora mellett megkóstolják az idei termést. A mennyiség minimálisan elmarad a tavalyi évjárattól, de a minőséggel elégedettek a termelők.

„Pár éve, talán 10-15 éve elkezdtünk mi is szőlővel foglalkozni és vörösborokat készíteni. Egyre több rozé, hiszen ez most divatos, a fiatalok körében főleg. Tehát azt lehet mondani, hogy a paletta nagyon-nagyon kiszélesedett, de természetesen Rezinek a szlogenje rizlingország, tehát itt még mindig a rizling a fő, ami legtöbb terem.” - mondta az egyik borosgazda, Cserép Csaba.

Kiss László megáldotta az újborokat, és megköszönte Istennek a kiváló termést. Bellér Ferenc, a rezi Szőlősgazdák Egyesületének elnöke is köszönetet mondott a szőlősgazdáknak, hogy elhozták boraikat a rendezvényre. Kiemelte, a szőlőtermesztésben nagy szerepet játszanak az asszonyok is, így nekik egy szál virággal köszönte meg az egész éves munkájukat. Elhangzott, ugyan Szent Márton napja már elmúlt, de a szőlősgazdák számára fontos, hogy megtartsák az ünnepet.

„Tudvalevő, hogy mindig Szent Márton napján szoktuk. Most egy kicsit túlhaladta, pont egy hete volt, de egy hete egy másik egyesület, egy másik szervezet, a Rezi Gyerekekért alapítvány tette ugyanezt, ezért kénytelenek voltunk egy héttel elcsúsztatni. De mi nem ehhez a naphoz, nem a Szent Márton naphoz, hanem az, hogy a barátság, a szőlősgazdák összejöjjenek, és ezen a napon szó szerint elhozza mindenki a saját, ebben az évben megtermelt borát. Itt az esperes úr megáldotta, mi meg megkóstoltuk, és megdicsértük vagy megbíráltuk egymásnak a borát.” - tájékoztatott a Szőlősgazdák Egyesületének elnöke.

A köszöntők után zeneszó mellett tálalták fel a vacsorát. A borosgazdák Szent Márton napi lakomát, libacomot és lilakáposztát fogyaszthattak, mellé pedig egymás borát kóstolgatták. A rezi gazdák jó barátságot ápolnak egymással, így a vacsora mellett vidám hangulatú beszélgetés is folyt.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * negyvenöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - A Balaton adta az alapot Mányoki Attilának 2017-12-13 17:57
Keszthely - Elismerés az eredményes diákoknak 2017-12-13 17:40
Keszthely - Festmények modern környezetben 2017-12-13 17:35
Gyenesdiás - Gesztenyesütés és karácsonyi vásár 2017-12-13 11:17
Keszthely - Vadak képekben 2017-12-13 11:11
Alsópáhok - Adventi mese napközi 2017-12-12 16:25
Keszthely - Pannon Pódium Keszthelyen 2017-12-12 16:01
Keszthely - Ünnepre készülődve 2017-12-12 11:29
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés