KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-01-08 16:21
Olcsóbb lett a hal
Címkék: hal, áfacsökkentés, halfogyasztás, haltenyésztés, horgászat
Keszthely - Öt százalékkal csökkent az élő és az elsődlegesen feldolgozott halak áfája január elsejétől. Az elmúlt években a sertés és a csirkehús árcsökkenése miatt hátrányba került a magyar halászati ágazat, ennek a növekedését is várják az új rendelkezéstől a szakértők. Fontos lenne ugyanakkor, hogy a lakossági halfogyasztás mértéke is emelkedjen, jelenleg ugyanis utolsók vagyunk az európai rangsorban.

Többek között ponty, busa és kárász is kapható Keszthelyen a Balatoni Halak Boltjában. Az üzlet hatalmas forgalmat bonyolít a karácsonyi ünnepek előtt, az év többi napján azonban jelentősen kevesebben keresik az élő és a fagyasztott halakat. A hal rendkívül egészséges táplálék, a húsában található telítetlen zsírsavaknak ugyanis nagy szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, de az emberi agy fejlődésére is hatnak. Az áfa csökkentésnek köszönhetően várhatóan javulhat a halfogyasztási mutató, véli Balogh Sándor, a bolt vezetője.

„Nagyon reméljük, hogy emelkedni fog. Gyakorlatilag most már elértük azt az árszínvonalat, aminél már olcsónak tűnnek a halárak. Mintegy 17 százalékot csökkentek, úgyhogy nagy valószínűséggel azért a forgalomra jótékony hatással lesz.” - mondta a halbolt vezetője.

Hazánkban 6-7 kiló az egy főre eső éves halfogyasztás, ezzel utolsók vagyunk az Európai Unióban. A Balaton parton népszerű eledelnek számít a hekktörzs, és számos fesztivált is szerveznek különféle halakhoz kapcsolódóan, ennek ellenére keveseknél kerül rendszeresen hal az asztalra. Statisztikák szerint a magyar lakosság csupán 4%-a eszik hetente legalább egyszer halat. Az  áfa csökkentése a jövőben javíthat ezeken az adatokon.

„Egy héten legalább egyszer mindenki iktassa be az étrendjébe a halat, hiszen ettől az egészséges terméktől azt várhatja, hogy hosszú távon jobb életminőségben fojtathatja az életét. Ez mindannyiunk számára nagyon fontos lehet. Ebbe természetesen nem csak az édesvízi halak, hanem a környező Európai Uniós országokban termelt tengeri halak is beletartoznak.” - tájékoztatott Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke.

A szakember szerint a csökkentéssel a horgászok is jól járnak, hiszen ugyanazért a pénzért több halat telepíthetnek a horgásztavakba. Fontos tudni, hogy az áfa csökkentés csak az élő és az elsődlegesen feldolgozott halak áfája csökkent. A módosítás tehát nem érinti például a halkonzervek és a füstölt halak áfakulcsát.

Regman Karola - Keszthelyi TV                  

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszáznegyvenegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Busz, étel, ágy - logisztika a Helikonon 2018-04-21 10:17
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés