KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-01-15 17:09
Farsangi disznólkodás
Címkék: disznótoros, kolbásztöltő, fesztivál, gasztronómia
Rezi - Kolbász, hurka és ínycsiklandó disznótoros ételek is készültek a hetedik Farsangi disznótoros és kolbásztöltő mustrán Reziben. A program egyik célja a szórakozás és a közösségépítés, de a szervező Rezi Várbarátok Köre minden évben fejlesztésre is gyűjt. A befolyt összegből idén egy rendezvénypajtát építenének.

Kolbászból volt a kerítés szombaton Reziben. A településen idén is nagy érdeklődés mellett szervezték meg a disznótoros és kolbásztöltő mustrát, ahol finomabbnál finomabb étkekkel örvendeztették megy egymást és a vendégeket a csapatok. A 16 gárda többsége hagyományos, magyaros kolbászt töltött, de voltak, akik különlegességgel készültek az idei versenyre.

„A 15. századba próbáltunk visszamenni, amikor még paprika nem volt Magyarországon. Három friss fűszerrel fűszereztük a kolbászunkat, friss fokhagymával, friss gyömbérrel illetve reszelt citrom héjával, amihez esetleg még hosszá juthattak a pórabb nép is úgymond abban az időben.” - tájékoztatott Gelencsér Szilárd, a Korufarm csapat tagja.

A résztvevők keze alatt égett a munka, a baráti társaságokból, kollégákból alakult csapatok már összeszokottan dolgoztak. A fesztiválra nem csak a környékről, hanem Hajdú-Bihar megyéből, Esztárról is érkezett egy csapat, akik nem csak kolbásszal, hanem cserépedényben főtt töltött káposztával és hurkás-édesburgonyás rétessel is készültek.

„Alapvetően mi próbáltuk a bihari ízeket elhozni, de ahogy tapasztaltuk, nagyban nem tér el a helyi sajátságos ízektől, ízvilágtól. Alapvetően mi készültünk több mindennel. Nagyon finom hagymás vért készítettünk, egy kerámiaedényben készült töltött káposztát hoztunk, illetve egy különlegességnek mondható leveles hurkát.” - sorolta az étkeket Szécsi Tamás a Fekete Kondor csapat képviseletében.

A résztvevők a finom kolbászok mellett nagy hangsúlyt fektettek az asztalok dekorálására is, hiszen ezt is pontozta a zsűri. A bíráló bizottság elnöke idén is Prof. Gundel János volt. A főiskolai tanár kiemelte, minden évben nagyon finom kolbászok készülnek a program fő célja azonban az együttlét.

„Ami a legcsodálatosabb az egészben, mint minden ilyen fesztiválban, hogy összejönnek azok az emberek, akik szeretnek együtt lenni. Ez a dolognak a lényege, az, hogy együtt csinálnak valamit, együtt élvezkednek, együtt örülnek. Az egész vendéglátás, maga a gasztronómia az arról szól, hogy örömet kell szerezni a másiknak. Itt dupla öröm van: együttlét meg együtt csinálunk valamit.” - emelte ki a zsűri elnöke.

A programot a Rezi Várbarátok Köre indította útjára. A programon minden évben lehetőség van támogatói jegy vásárlására, az egyesület pedig a befolyt összeget mindig valamilyen fejlesztésre vagy nemes cél támogatására fordítja. Idén egy rendezvénypajta építése a cél. A kolbásztöltő fesztivál idén is nagy népszerűségnek örvendett a településen.

„Ezeknek a régi disznólkodásoknak, a disznóöléses, kolbásztöltéses múltnak egy új szakát éljük, amikor így közösségi szinten jönnek ezek a rendezvények, amikor az emberek a régen megtanult fortélyokat a disznóvágáshoz kapcsolódó fortélyokat újra rakjuk össze, de ötvözve a hagyományokkal, a régi megtanult értékekkel.” - hangsúlyozta Cserép Gábor, a település polgármestere.

A zsűri szerint idén a legfinomabb kolbászt a karmacsi Hivatali szolgák csapata töltötte, disznótoros kategóriában pedig a helyi Rizlingország csapat győzedelmeskedett. A Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség különdíját az esztári Fekete Kondor csapata vehette át.

Regman Karola - Keszthelyi TV                                                 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszázhatvanegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - 140 éves a fonográf 2018-02-20 11:52
Keszthely - Szerelem Hete 2018-02-20 10:02
Keszthely - Már most 21 jelölőszervezet van a választókerületben 2018-02-19 18:12
Keszthely - Láncreakció és eszperente versek 2018-02-19 18:13
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés