KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-02-14 14:45
Ma kezdődik a nagyböjt
Címkék: hamvazószerda, nagyböjt, szentmise, hamvazkodás
Keszthely - Ma hamvazószerda van, mely a nyugati kereszténységben a nagyböjt első napja, a húsvétvasárnaptól számított 40. hétköznap. Keszthelyen már hagyomány, hogy hamvazószerdán a város egyházi iskolái közösen vesznek részt a szentmisén, ahol a pap az előző évben elégetett barka hamujával keresztet rajzol a homlokukra. Ezen a napon a hívők szigorú böjtöt tartanak.

A Ranolder, a Premontrei és a Családi iskola diákjai és pedagógusai közösen vettek részt ma reggel a  hamvazószerdai szentmisén a Fő téri plébániatemplomban. Prédikációjában Tál Zoltán atya az evangélium szellemiségére emlékeztette a híveket.         

„Bűnbánattartás az egyik feladata a nagyböjtnek, a másik pedig a keresztség szentségére való visszaemlékezésünk, és a szentségből fakadó élet megújítása. Isten gyermeke lettem, a Mennyország örököse lettem, az egyház tagja lettem – tanítja nekünk a katekizmus a keresztség szentségével kapcsolatban. Ebből az istengyermeki mivoltból fakad, hogy igenis szeretném követni az Evangélium útját életem során.” - emelte ki a plébános.

A hagyomány szerint a pap megáldotta a tavalyi virágvasárnapon elégetett barka hamuját, majd keresztet rajzolt a hívek homlokára. A szertartás jelképezi a bűnbánatot és emlékeztet az elmúlásra is. A zsúfolásig telt templomban pedagógusok és diákok közösen járultak az oltár elé hamvazkodni.                      

„»Térjetek meg, és higgyetek az Evangéliumban« vagy »Ember, emlékezzél, porból vagy és porrá leszel.« Emlékeztet egyrészt a keresztségünkre, másrészt pedig a bűnbánatban a hamu az elmúlásra. A keresztség, hogy Isten gyermekei lettünk, lelki megújulásra hív az egész bűnbánati idő. A hamuval való megszúrás pedig, mint bűnbánati cselekmény az elmúlást is mutatja, hogy az embernek az ideje véges.” - tájékoztatott Tál Zoltán.

„»Térjetek meg, és higgyetek az Evangéliumban« vagy »Ember, emlékezzél, porból vagy és porrá leszel.« Emlékeztet egyrészt a keresztségünkre, másrészt pedig a bűnbánatban a hamu az elmúlásra. A keresztség, hogy Isten gyermekei lettünk, lelki megújulásra hív az egész bűnbánati idő. A hamuval való megszúrás pedig, mint bűnbánati cselekmény az elmúlást is mutatja, hogy az embernek az ideje véges.”       

Regman Karola - Keszthelyi TV        

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázharmincegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - 140 éves a fonográf 2018-02-20 11:52
Keszthely - Szerelem Hete 2018-02-20 10:02
Keszthely - Már most 21 jelölőszervezet van a választókerületben 2018-02-19 18:12
Keszthely - Láncreakció és eszperente versek 2018-02-19 18:13
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés