KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-02-15 15:12
Az őz
Címkék: Szabó Magda, dráma, Nagy Mari, Gáspár Sándor, Őze Áron, Rózsavölgyi Szalon, Balaton Színház, Keszthely
Keszthely - A tavaly 100 éve született Szabó Magda emléke előtt tisztelgett a Balaton Színház a felnőtt bérletsorozat idei első előadásával. Az egyik legtöbbet fordított magyar író Az őz című drámájának színpadi változatát a budapesti Rózsavölgyi Szalon művészei hozták el Keszthelyre Őze Áron rendezésében.

A főhős, Encsy Eszter, akit Nagy Mari remekül alakít, szegény értelmiségi családban nőtt fel, hamar részt kellett vállalnia a gondokból. A kor, amelyben született, örökre kipusztította belőle a hitet, bizalmat, örülni tudást, a körülmények hamar keménnyé, kapzsivá, önzővé tették. Elpusztíthatatlanul élt azonban benne a vágy a szeretet, a szépség iránt. A második világháború után ünnepelt, híres színésznővé vált, nem szenvedett hiányt semmiben, csak éppen az „őz”, vagyis az őszinte emberi kapcsolatok hiányoztak. A regény egy hatalmas nagy monológ, amiben Encsy Eszter felidézi az életét. „És ez a színpadon is így történik.” – kezdi a főszereplő Jászai Mari-díjas, érdemes művész. „Hogy én elkezdek beszélni, amibe hála a jó Istennek bejönnek az én játszópajtásaim, anyám, apám, Pipi, a barátom, a barátnőm, a tanárom, stb. És akkor így kialakul egy történet, és végül is ilyen teátrális értéket is kap. De ez egy hatalmas nagy mondattömkeleg. Gyönyörű szép mondattömkeleg. Egy nagy vallomás az egész kétszáz oldalon. És ezt nagyon nehéz teátrálisan megfogni, de megpróbáltuk ezt a lehetetlent szerintem.”

A mű a 20. századi magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotása felkavaró és lebilincselő történetével, csodálatos nyelvezetével, és hihetetlen tudatos, zseniális szerkesztettségével. 1959-ben szinte bombaként robbant be a köztudatba, azóta harmincöt nyelvre fordították le. Szabó Magda regényei közül Az őz volt az egyik, mely meghozta számára az ismertséget. A darabban több karaktert is megformáló Gáspár Sándor fiatal kora óta különös tisztelettel van az írónő iránt, és végtelenül örül, hogy életében egyszer, ha futólag is, de találkozhatott vele. „Így érett felnőtt fejjel olvasva a műveit, illetve játszani az Őz című regény színpadi változatát olyan új felismeréseket nyit bennem meg, amik páratlanok. Egyszerűen rácsodálkozni arra, hogy egy nő ilyen művészi érzékkel és ekkora intellektussal, tulajdonképpen életével szinte lefedte a 20. század második felét.” – vélekedik a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész.

A Balaton Színház márciusban két bérletsorozaton kívüli előadással is kedveskedik a nézőknek. 7-én, szerdán a veszprémi Pannon Várszínház a Janika, 29-én, csütörtökön pedig a budapesti Bánfalvy Stúdió az Elvis, oltár, Miami című vígjátékot hozza el Keszthelyre.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

Az őz című drámáról bővebb összeállítással jelentkezik a február 20-i Szignatúra című kulturális magazin.

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszáznyolcvanegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés