KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-02-23 17:01
Letették az M76-os út alapkövét
Címkék: M76, gyorsforgalmi út, fejlesztés, közlekedés
Alsónemesapáti - Letették az M76-os út alapkövét. Az autóút Zalaegerszeget a sármelléki repülőtér érintésével és Keszthely bekötésével az M7-es autópályával kapcsolja össze. A 170 milliárd forintból épülő új gyorsforgalmi út alakövét ma, Alsónemesapáti határában helyezték el. Az eseményen elhangzott: a leendő út elsődleges célja Zalaegerszeg bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba, azonban Keszthely és térsége szempontjából is stratégiai jelentőségű ez a fejlesztés.

Napilapok, szerződések és pénzérmék is kerültek az időkapszulába. Alsónemesapáti határában helyezték el a politikusok, városvezetők és az érintett szervek képviselői az alapkövét az M76-os útnak. A gyorsforgalmi kapcsolat a megyeszékhely és az M7-es autópálya közt létesül. 34 km hosszúságban 2x2 sávon épül a gyorsforgalmi út.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen kihangsúlyozta, hogy a kormány gigantikus útépítési programjában megvalósuló M76-os útnak köszönhetően a Balaton is gyorsabban és biztonságosabban elérhetővé válik.

„A 17 érintett zalai települése egyértelmű nyeresége lesz, hogy a színvonalasabb eljutás mellett a tranzitforgalom a jövőben elkerüli a központjaikat, a baleseti kockázatok jelentősen mérséklődnek, a levegőszennyezés, egyéb környezeti és zajterhelési mutatók is jelentősen javulni fognak” - mondta el Mosóczi László. 

Az esemény házigazdájaként Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a már épülő járműipari tesztpálya jelentőségét hangsúlyozta. A gyorsforgalmi úttal a megyeszékhely elérhetősége jelentősen javul. 

A technikai paraméterek ismertetése kapcsán a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a kormány nem csak az előkészítést, hanem a kivitelezést is jóváhagyta, ennek köszönhetően, amint rendelkezésre állnak a tervek és lezajlik a közbeszerzési eljárás, megindulhat az M76-os kivitelezése.

„Az okosút koncepciót alkalmazzuk az új tervezés során, hogy azok a tesztelésre ideérkező járművek ne csak próbapályán, hanem megfelelő biztonsági előírások mellett, de közúton is kipróbálhassák az új technológiát, ami rohamosan fejlődik, de erre készen kell állnunk, hogy megfeleljünk a jövő, akár a 3-as, 4-es, 5-ös, 6-os kategóriájú okosautóknak a fogadására és elvezetésére” - mondta beszédében Mayer András.    

A leendő út elsődleges célja Zalaegerszeg bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba. Azonban Keszthely és térsége szempontjából is stratégiai jelentőségű ez a fejlesztés – hangsúlyozta Manninger Jenő. Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Hévíz-Balaton Airport megközelítése is jelentősen javul.

„Nem utolsó sorban azért Sármellék, ami szintén Hévíz, Keszthely szempontjából nagyon fontos. Így ezzel a déli nyomvonallal, ami Sármellék mellett halad el, a repülőtér is közvetlen gyorsforgalmi hálózat összeköttetést kap. Ez ami a térségünk szempontjából így együttesen nagyon fontos” - nyilatkozta televíziónknak a politikus. 

Elsőként a 1,5 kilométeres zalaegerszegi bevezető szakasz fog megépülni 2020 elejére – hangzott el az alapkőletételnél.  A kormányhatározat szerint teljes egészében hazai forrásból finanszírozott M76-os befejezését 2022-re tervezik.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszáznegyvenhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés