KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-03-02 17:21
Natúrpark létesülhet Zalában
Címkék: natúrpark, egyesület, természet, tájvédelem
Gyenesdiás - Natúrparkot kívánnak létrehozni Zalában. Megyei szinten ez lenne az első, míg országos szinten a tizedik tájszintű együttműködés. Az önkormányzatok és helyi közösségek a természeti és kulturális értékek megőrzése, fejlesztése céljából fogják létrehozni a Zalai-Balaton Natúrpark Egyesületet. A két éve felmerült kezdeményezés legújabb egyeztetése csütörtökön volt a Természet Háza Látogatóközpontban.

A Keszthelyi-hegység, a Nyugat-Balaton térsége számos természeti és kulturális értékkel rendelkezik. A natúrpark az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag területein létrehozott tájszintű együttműködés.

Kiss Gábor - szakmai tanácsadó, Herman ottó Intézet: „Röviden a lényegét foglalnám össze, hogy mi az, amit jelent számunkra a natúrparki szereplők számára; egyrészt egy táji léptékű, közösségi alapú kezdeményezés, aminek a középpontjába az adott térségnek az értékei állnak, a természeti-, táji-, és kulturális öröksége, amelyet az ott élő közösségeknek az ott élő közösségeknek a boldogulását hivatottak szolgálni.”

Zalában úttörő kezdeményezés, hogy natúrpark létesüljön. Ezért gyűltek össze a térség mintegy 25 településének és egyéb közösségének képviselői a Természet Házában. Dancs Zoltán, Zalaszentmárton polgármestere kiemelte, a natúrpark egyesületi formában működő szervezet, melyhez miniszteri elismerés szükséges. Ha létrejön ez az együttműködés, sok fejlődési lehetőség nyílik – tette hozzá.

„A Balatontól 20-30 kilométerre, Zala megyébe nagyon sok olyan település van, amely sok értékkel rendelkezik, de nem tudja bemutatni, mert nincs meg hozzá a szervezeti keret, nincsenek meg hozzá a pályázati lehetőségek, ha nem fognak össze. Ez egy összefogás ebből a célból” - fejtette ki a polgármester. 

Jó kezdeményezésnek tartja a natúrpark létrehozását Manninger Jenő. A térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a kezdeményező önkormányzatok, egyesületek mindent megtesznek a tájvédelemért és a táj fellendüléséért.

„Egy natúrpark az segíthet abban, hogy megőrizzük a tájnak az értékeit, hisz ez a célja egy natúrparknak; a természeti értékek, a kulturális értékek megőrzése és ezzel együtt természetesen egy vidékfejlesztés. Számos kormányzati és uniós program van ezt illetően egyébként, de a natúrpark is segíthet ezen” - mondta el televíziónknak a politikus. 

A találkozón megvitatták az egyesület alapszabályának tervezetét. A mintegy 25 település feladata az, hogy helyi szinten is megerősítsék a csatlakozást. Ezt követően április 12-én, Pacsán alakulhat meg a Zalai-Balaton Natúrpark Egyesület. Ez a civil szervezet kezdheti meg a szükséges tanulmányok elkészítését, melyek az alapjai a natúrparknak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszáznyolcvan
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés