KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-03-09 15:09
Fókuszban az ipari tanulók foglalkoztatása
Címkék: Vállalkozói fórum, Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, duális képzés
Keszthely - Az idei évtől érvénybe lépő törvényi változásokról és az aktuális pályázati lehetőségekről is tájékozódhattak a helyi és környékbeli vállalkozók. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Balaton Színházban tartott fórumot, amelynek kiemelt témája volt az ipari tanulók foglalkoztatása.

Nem csak a tanév alatt, hanem a nyári időszakban is számos vállalkozás foglalkoztat szakgimnáziumi és szakközépiskolai tanulókat. A diákok ezzel teljesíthetik a nyári, összefüggő gyakorlati idejüket, a vállalkozások pedig számos kedvezményt vehetnek igénybe. A foglalkoztatást szabályozó törvény azonban évről évre változik, ezért fontos, hogy a cégek képviselői tájékozódjanak a vonatkozó szabályokról.

„Nekünk azért fontos ez, mert a vállalat, amelyiket képviselem, az a vállalat már évek óta foglalkozik ipari tanulókkal, oktatással. Az ipari tanulók oktatásánál is majdnem szinte azt lehet mondani, hogy évente változik a törvény, változnak a jogszabályok. Én úgy gondolom, hogy aki naprakész akar lenni ebből a dologból, annak minden olyan lehetőséget ki kell használni, ahol olyan tapasztalatot vagy olyan érdekes információt kaphat, ami a későbbiek folyamán mindenféleképpen jó lesz.” - mondta az egyik helyi vállalkozó, Szabó György.

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csütörtökön tartott fórumot, amelyen szó esett a legfontosabb változásokról. Elhangzott, az idei évtől megjelenik a tanuló-előszerződés és az érettségi mellé szerezhető mellék-szakképesítés lehetősége is. Bangó-Rodek Viktória kiemelte, a jövőben lehetőség nyílik ágazati képzőközpontok kialakítására, júniustól pedig az ágazati kézségközpontok is megkezdik a működésüket. A fórumon szó esett a tanulók foglalkoztatásának előnyeiről is.

„Azért volna fontos, hogy minél több vállalkozás lépjen be a duális képzésbe, mint gyakorlati képzőhely, hiszen akkor a saját utánpótlásukat is kitaníthatják. Amint végez, sikeres szakmai vizsgát tesz az adott tanuló, utána a kedvezményes lehetőségeket igénybe véve a saját munkavállalójaként folytathatja a munkát és segíthetik egymást, hiszen ő már megismerte a diák képességeit, a diák pedig már beintegrálódott az adott céghez, tudja a rendjét, tudja a szokásait.” - tájékoztatott a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési csoportvezetője.

A pályázati lehetőségek kapcsán a csoportvezető a vállalkozók figyelmébe ajánlotta a pályakezdők támogatását célzó gyakornoki programot. Ez lehetővé teszi a végzett tanulók továbbfoglalkoztatását, bértámogatás igénybe vétele mellett. Számos pályázat lehetőséget biztosít eszközbeszerzésre vagy épületenergetikai fejlesztésre is.

„Jelen pillanatban a kis- és középvállalkozások számára van nagyon sok nyílt vagy még mindig nyitva lévő pályázat. Amint említettem, továbbfoglalkoztatásra, munkaerő felvételre van nagyon sok támogatási lehetőség. Ezek a pályázatok vagy bért és járulékot, vagy az egyiket-másikat támogatják, de van olyan konstrukció, amelyben eszközt is lehet amellett beszerezni, hogy mondjuk foglalkoztat akár egy megváltozott munkaképességűt, vagy egy pályakezdő, 25 év alatti diákot.” - emelte ki Bangó-Rodek Viktória.

Keszthelyen a VSZK és az Asbóth iskola képez a legnagyobb számban ipari tanulókat. Ők a tankonyhák és tanműhelyek mellett a térség számos vállalkozójánál teljesíthetik a gyakorlati idejüket. A fórum célja a vállalkozók tájékoztatása mellett, hogy minél több cég vegyen részt a duális képzés támogatásában.

Regman Karola - Keszthelyi TV                            

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszázhúszonöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés