KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-03-13 11:35
Gergely-napi Művészeti Fesztivál
Címkék: kategóriák, hagyományok, Gergely-napi, diákok, szólisták
Gyenesdiás - Hagyományosan az idén is megrendezték Gyenesdiáson a Regionális Gergely-napi Művészeti Fesztivált immár 14. alkalommal. Az eseményre Somogy, Veszprém, Vas és Zala megye általános iskolái mellett a szlovéniai Dobronak is meghívást kapott. A rangos fesztiválon öt művészeti ágban mutatkoznak be a diákok. A program sikerét igazolja, hogy 2018-ban már megközelítette az ezer főt a versenyzők száma.

A Gergely-napi fesztiválon ,a megnyitót követően a népi ének, népzene  kategória versenyzői kezdték meg legkorábban produkcióik bemutatását a Községházán. Sokan közülük más kategóriában is szerepeltek a nap folyamán. A csengő hangú énekesek nagy számban versenyeztek  . A korábbi évekhez hasonlóan az idén is minden kategóriában, így a népdaléneklésben is rangos zsűri értékelte a produkciókat. A fesztiválon a versenyzők átérezték a magyar népdal erejét,annak vidám vagy szomorú hangulatát. Nagy élményt nyújtva a közönségnek.A diákok között akadt olyan aki bár régóta ápolja a hagyományokat versenyezni még nem mert.

A Kárpáti János Általános Iskolában több helyszínen folyt a megmérettetés.  A tornaszobában a drámajátékokat mutattak be kis csoportok. Drámapedagógusok értékelték őket. A művészeti teremben a vers és prózamondó verseny zajlott. Nagy létszámú versenyzővel. Mindenki szabadon választott,korosztályának megfelelő művel érkezett a versenyre.

Az aulába hangos zene csábította a nézőket . Ott folyt a néptáncosok versenye. Hazánk egyik legnagyobb kincséből a népi táncból válogattak szólisták, csoportok,megmutatva annak ma is élő mozgás formáit, hangulatát.

A márciusi Gergely-napi fesztivál jelentős esemény mind az iskolában mind pedig a településen. Lancz Tamás a rendező intézmény igagatója elmondta, hogy már határainkról túlról is érkeznek iskolák a fesztivára, melynek célja nem más mint a ghagyományok ápolása, az értékek mentése és továbbadása.

A rangos fesztivál programon - mely őrzi az Európa-szerte ismert Gergely-járáshagyományát-33 település, 51 iskolája vett részt.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * háromszázhúszonhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés