KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-04-12 09:42
Fehérvasárnapi határjárás
Címkék: iskolások, fiatalok, határjárás, komatál
Keszthely - A húsvétot követő vasárnapot, az ünnepkör zárónapját mátkáló vagy komáló vasárnapnak is hívják. Ilyenkor komatálak küldésével választották ki régen a lányok a barátnőket .A szülők pedig a következő születendő gyermeküknek választottak ezen a napon keresztszülőt . Ezt a régi hagyományt, népszokást elevenítették fel évekkel ezelőtt a keszthelyi Család Általános Iskolában. Az idén is, mint a korábbi években Fehérvasárnap körbejárták a város templomait a határjárók, s komatállal köszöntöttek.

 A határjárókat Zichy Emőke református lelkész köszöntötte elsőként Fehérvasárnap reggelén. Fehérbe öltözött fiatalok, a Család Iskola diákjai és tanárai valamint kísérőik jelentek meg a  határjáráson, hogy megerősítsék a baráti kötelékeket. A szent szombatot követő nyolcadik naphoz több népszokás is fűződik. Fontos szerepe volt  a komatál cserélésének. A komatálon ételt, italt vittek a határkerülők, hogy annak átadásával köttessenek és erősödjenek a kapcsolatok. Azt követően népi játékkal, tánccal is kedveskedtek a határjárók.

A református templomtól elindultak a határkerülők a következő állomásra. A Helikon park mellett  vonult a tömeg, éneküktől volt hangos az utca. Lovas huszárok és  a művészeti csoportok zászló vivői vezették a menetet. Emlékeztetve arra is, hogy egykor ilyen időben kezdődtek el a lányséták, ilyenkor fogadtak maguknak életre szóló szövetséget és erősítették meg a régi barátságokat. A Lovassy utcán át érkeztek a Bazilikához, ahol a szentmisére érkező híveket a templomban köszöntötték. Az oltár előtt felsorakozva mondták el üdvözletüket és adták át a komatálat. Tavaszindító tánccal jelezték a húsvéti ünnepkör végét, a természet és az élet megújulását. A határjárók között többen voltak akik évek óta ápolják az újraélesztett népszokást.

A határjárók népes serege elindult a város evangélikus temploma felé, majd a  Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom előtti térre, ahol Ruzsics Ferenc polgármester  köszöntötte a város szent helyeihez látogatókat, megragadva az alkalmat, hogy köszönetet mondjon a régi népszokást életrehívóknak is.

Tál Zoltán plébános elevenítette fel a határjáráshoz kapcsolódó történelmi hagyományokat, vallásos szertartásokat, majd megáldotta a körmenet zászlóit. A templom előtti téren sem maradt el a néptáncosok bemutatója. Az egyházzal együtt ünneplők viseletében megjelent a hagyományoknak megfelelően a  tisztaság, a jó szándék, jóakarat  jelképe a fehér szín.

A szigorú böjtidő után feloldódtak a mulatság tilalmai  Keszthelyen is. A határjárók az év további részére  látványos néptáncukkal hívták vígasságra a lakosságot a városba látogatókat.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázharmincegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Busz, étel, ágy - logisztika a Helikonon 2018-04-21 10:17
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés