KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-04-13 10:49
Levonult a belvíz
Címkék: belvíz, természeti kár, gazdálkodó, szántóföld
Bókaháza - Az idei téli-tavaszi szezonban eddig nem okozott jelentősebb károkat a belvíz. A természeti károk mértéke nyilván függ a területi elhelyezkedéstől is. Keszthelyen és a város környékén lévő szántók szerencsésebb helyzetben vannak, ám távolabb jelenleg is találhatók víz alatti területek. Bókaházán még halakat is lehetett fogni a belvíz által kialakított tavakban.

Bókaházán az egyik elvezető árokban csörgedezik a levonuló belvíz. Itt a Zala már csak egy keskeny kis folyócska, ez vezeti el a felesleget. A szántóföldeken már csak nyomokban látható a víz. A település egyik gazdálkodó vállalkozásáé egy négyszáz hektáros terület. Lóth Áron azt mondja: egy-másfél százalék körüli az a felszín, amin nem lesz termés. A gazdálkodó ezt az üzleti tervbe is bekalkulálta, így nem érte meglepetés. Szerinte a vadak nagyobb kárt okoznak, mint a belvíz. A legnagyobb probléma az, hogy a munkákat illetően késésben vannak.

"Tavaly ilyenkor vetettük a napraforgót, kukoricát, most még a szántásokat sem tudtuk teljes mértékben lezárni. A növényvédelmekkel is meg vagyunk csúszva. Tavaly ilyenkor már túl voltunk a búzának az egyszerű gombaölőzésén, most még az is előttünk van. Szerintem két-három hét csúszásban vagyunk." - mondta el Lóth Áron, gazdálkodó.

Kukoricát, búzát, napraforgót, repcét, szóját termesztenek a földeken, de az állatok miatt lucernát is tartanak és legelőik is vannak. Zala megyében összességében négyszáz hektár szántót és nyolcszáz hektár rétet érintett a belvíz. Az utóbbi napok csapadékmentes időjárásának köszönhetően a vízzel borított területek nagysága folyamatosan csökken.

"Főként a Mura mentén voltak belvizes területek, körülbelül 110 hektár szántón és 450 hektár legelőn. Zalaszentgrót járásában a Zala árterében fordultak elő körülbelül 300 hektár réten és 30 hektár szántón belvizes területek. Nagykanizsa járás területén az első negyedévben lehullott csapadék mennyisége az 250 mm volt. Ez a mennyiség közel duplája a sokéves mennyiségnek." - tájékoztatott Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke.

Bókaházán is egyre kisebbek a belvizes területek, de továbbra is magas a talaj víztelítettségi szintje. Néhány héttel ezelőtt a Zala elöntötte a szántót is. Ennek köszönhetően a halak is felúsztak ezekre a területekre, így a helyi lakosok gyakorlatilag innen horgásztak. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszázharminchat
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Busz, étel, ágy - logisztika a Helikonon 2018-04-21 10:17
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés