Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / A hulladék felhalmozása életet is követelhet!
2024. ápr. 10. szerda | Zala vármegye
A hulladék felhalmozása életet is követelhet!
A szemét felhalmozása a lakásokban, lépcsőházakban jelentősen megnehezíti a katasztrófavédők dolgát. A fölösleges hulladék sok esetben eltorlaszolja az utat, így a lánglovagok később érnek oda a bajba jutottakhoz. A felhalmozott szemét így akár a bajba jutottak életébe is kerülhet.

Betegmozgatásban segítették a mentők munkáját a zalakarosi hivatásos tűzoltók Zalaváron. A lakásba érve az egységet nagy mennyiségű hulladék fogadta, amit el kellett távolítaniuk annak érdekében, hogy ki tudják vinni a bajbajutottat a mentőautóhoz. Itt ugyan nem volt tűz, de Zalaegerszegen két alkalommal is előfordult, hogy olyan embereket kellett kimenteni a lángok közül, akik rengeteg szemetet halmoztak fel. A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, a fölösleges tárgyak gyűjtése és tárolása több szempontból is veszélyes.

„Hogyha ezekkel a felesleges szemetekkel töltjük meg otthonainkat, az egyrészről nagyon életveszélyes, másrészről rendkívül fokozottan tűzveszélyes is. Tehát gyakorlatilag minden egyes ilyen, feleslegesen tárolt - akár dobozok, papírok, bármi - állandó jelleggel növeli a tűz kockázatát, ugyanis ezekben a helyzetekben elég egy apró szikra. Gondolok itt arra, hogyha mondjuk meghibásodik egy műszaki berendezésünk vagy van valami elektromos probléma, ne adj’ Isten otthon dohányzunk és leesik egy parázs. Pillanatok alatt lángtengerré tudja változtatni az adott lakást.” - tájékoztatott Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

A katasztrófavédők arra is felhívják a figyelmet, hogy pincében, padláson vagy tárolóban se tartsanak a lakók nagy mennyiségű, fölösleges tárgyat, a tűzveszély ugyanis ezekben az esetekben is fennáll. A szakemberek arról tájékoztattak, a felhalmozott szemét hozzájárul ahhoz, hogy az égési folyamat tovább tartson. Így nem csak a tűzoltók munkáját nehezíti, hanem a keletkezett kár is nagyobb lehet. Odafigyeléssel azonban megelőzhető a baj.

„Füstérzékelővel biztonságban tudhatjuk magunkat, ugyanis ezek az eszközök gyakorlatilag idejekorán, a tűz keletkezésének első pillanatában jeleznek, akkor, amikor még nekünk van szerencsénk és esélyünk is arra, hogy kimeneküljünk abból az épületből, vagy akár egy kezdeti tüzet meg tudjunk fékezni. Gondoljunk arra is, hogy ha van egy kisebb tűz, kisebb láng, amit későn veszünk észre, és mondjuk rengeteg szemetet halmoztunk fel akár a lakásban, akár a padláson, pincében vagy melléképületben, ott az biztos, hogy nagyon gyorsan fog terjedni.” - tette hozzá a szakember.

A füstérzékelőnek köszönhetően számos tűzeset jelentősen korábban megfékezhető, az okozott kár pedig jóval kisebb lehet, ha időben észrevesszük a bajt. Ha tüzet észlelünk, minden esetben tárcsázzuk a 112-es segélyhívót.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
Keszthelyen a kutyás strandhoz vezető utat tisztították meg a kereszténydemokraták.
| 2024. ápr. 2. kedd 19:15 |
A programra a szelektalok.hu oldalon lehet regisztrálni április 15-ig.
| 2023. jún. 28. szerda 17:30 | Keszthely
Keszthelyt is érinti a változás, a hulladékudvar ipari jellegű lesz.
| 2022. jan. 31. hétfő 13:34 | Keszthely
40 zsák szemetet gyűjtöttek össze szombaton önkéntesek a Szent Mihály úti gesztenyesornál.
| 2022. jan. 26. szerda 15:59 | Keszthely
Új bálázógép és hulladékátrakó áll hamarosan szolgálatba a Zalaispa beruházásának köszönhetően.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
11:18
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Kukkantó
18:24
Savaria Filmfesztivál
18:36
18:38
Göcsej filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
Választás 2024
19:55
Balasport 2023
20:25
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.