Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A természet tiszteletéről szólt az ünnep
2024. ápr. 22. hétfő | Gyenesdiás
A természet tiszteletéről szólt az ünnep
Gyenesdiáson 24. alkalommal köszöntötték az évszakot a Rügyfakadás Tavaszünnepen. Főzőversennyel, természetjárással és vidám családi programokkal készültek a szervezők. Az eseményhez ismét az egész országból csatlakoztak, egyesek már előre bejegyzik az áprilisi dátumot. A szervező Forrásvíz Természetbarát Egyesület a befolyt adományokból újabb turistaútvonalakat szeretne felújítani.

Káposzta, különböző pörköltek, levesek, egyéb finomságok rotyogtak a bográcsokban. Sült a tócsi és a dödölle is kihagyhatatlan volt a kínálatból. Volt olyan csapat, amelyik egy korábbi ígéretének tett eleget és rántott húst készített. A főzőverseny minden évben nagyon népszerű a Rügyfakadáson. Budapestről, Nagykanizsáról, Szegedről és a térségből egyaránt érkeztek csapatok. 16 társaság főzött, volt olyan, amelyik kettő, vagy akár három különböző étket is készített. A helyi erők között sokan végeztek már korábban is a dobogón. A Retrógerek ezúttal sem bízták a véletlenre, kedvenc csülökpörköltjüket készítették el. 

„Minden évben díjas kajákat csinálunk. Büszke vagyok a csapatomra, büszke vagyok mindenkire, aki itt van, aki feljön, kitart erre a rendezvényre és azt mondom, hogy büszke vagyok mindenkire, aki feljön és főz velem." - osztotta meg Vilovics Norbert.

"Én meg arra vagyok büszke, hogy még létezik ilyen rendezvény, hogy van. Kell, hogy az embereknek legyen egy ilyen össznépi dzsembori.” - tette hozzá Gőgös Róbert.

A szervező Forrásvíz Természetbarát Egyesület elsődleges célja a közösségépítés. Családi programok is szerepeltek a kínálatban. A Föld napjához kapcsolódó kvíz, játékok is várták az érdeklődőket. Tallérért lehetett ételt vásárolni, a befolyt összeget ismételten túraútvonalak felújítására szeretnék fordítani. 

„Támogatni tudják azokat a célokat, amelyeket kitűzünk magunk elé, amiből már számos célt sikerült a 24 év során megvalósítanunk. Most a legutóbbi a Balatongyörök-Balatonederics területén található Peleapó tanösvénynek a felújítása volt. Az idei évben pedig a Keszthelyi-hegység túraútvonalainak a megújítása, rendbetétele, túraútvonal jelzéseinek a megújítása a fő célkitűzésünk.” - mondta el Gálné Németh Ildikó, a Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnöke.

A térség egyik leglátogatottabb kirándulóhelye a Nagymező, mely Gyenesdiásnak is sokat jelent. A családoknak, baráti társaságoknak vagy akár a négylábúakkal érkezőknek is kikapcsolódási lehetőségetnyújt. A Rügyfakadás Tavaszünneppel is az az egyik cél, hogy minél többeknek mutassák meg a természet szépségeit, csábítsák ki az embereket a szabadba. 

„Nagyon lényeges, hogy Gyenesdiásról ez a fókuszpont ez el tudott indulni, életben tudott maradni és olyan civil közösség, mint a Forrásvíz Természetbarát Egyesület meg tudja szólítani azokat az embereket, akik büszkék a magyar értékekre, büszkék a hagyományokra, a családbarátságra. A Föld napja tiszteletére, hiszen valójában ez erről szól, hogy kicsit a Földdel, a természeti környezetünkkel, a környékünkkel foglalkozzunk. És lényeges, hogy ez a hívószó minden generációt megérintsen.” - fogalmazott Gál Lajos polgármester.

A szervezők fontosnak tartják, hogy mindenki megtanulja, hogy miért kell a természetet tisztelni. A Rügyfakadás Tavaszünnepet jövő áprilisban is megtartják a hónap harmadik hétvégéjén.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. ápr. 25. kedd 17:11 | Gyenesdiás
A Rügyfakadás Tavaszünnepet 23. alkalommal szervezte meg a 25 éves Forrásvíz Természetbarát Egyesület.
| 2019. ápr. 30. kedd 15:54 | Gyenesdiás
A Nagymezőn főzőversenyt is rendeztek, húsz csapat készített változatos ételeket.
| 2018. ápr. 24. kedd 11:10 | Gyenesdiás
Húsz éves a Forrásvíz Természetbarát Egyesület és a Rügyfakadás Tavaszünnep.
| 2014. ápr. 30. szerda 06:17 | Gyenesdiás
A felújított erdei tornapályával ünnepelték a hétvégén tavasz beköszöntét a gyenesdiási Nagymezőn.
| 2022. ápr. 26. kedd 17:30 | Gyenesdiás
A természetvédelemről szóló rendezvényen színes programokkal várták a családokat.
X. évfolyam 8. szám
Megjelenés: 2024. április 26.
12:00
Képújság
18:00
Hargita TV
18:22
Savaria Filmfesztivál
18:39
18:41
Bagye Juon
19:00
Híradó
19:45
KÖZÉRT
20:15
Balasport 2023
20:45
KREA TV
21:00
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.