Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Felelősséget zöldterületeinkért!
2024. ápr. 22. hétfő | Keszthely
Felelősséget zöldterületeinkért!
Április 22. a Föld napja. Ez alkalomból szervezett pénteken konferenciát a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület. A 25 éves civil szervezet elsősorban fiatalokkal kívánta megosztani, hogy milyen zöld értékei vannak a városnak. A programon a környezetvédelem szempontjából pozitív és negatív példákat is felsorakoztattak.

A Föld napját 1970-ben tartották meg először, ami azóta világmozgalommá nőtte ki magát. Ilyenkor világszerte hívják fel a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

Ez alkalomból szervezett konferenciát a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület. Szabó István emeritus professzor előadásának célja az volt, hogy közelebb vigye a városlakók – különösen az ifjúság – szívéhez Keszthely gazdag és változatos zöld környezetét. 

„Megvannak, azok az értékek, amiket csak közvetlen közelről tudunk észrevenni és ezeket tovább kell adnunk a jövő ifjúságának. Ezért fontos, hogy erről beszéljünk. Nagyon örülök, hogy a város ez iránt érdeklődést tart és nagyon örülök annak is, hogy a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület lehetővé tette, hogy ezeket a hosszú ideje tartó észrevételeimet itt is elmondhassam” - nyilatkozta a Georgikon emeritus professzora. 

A rendezvény rámutatott arra is, hogy utat kell keresni a városokban a zöld megoldások felé. A tájépítészeknek, szakembereknek számos javaslata van, hogy városi léptékben és saját lakóterünkben is mit tehetünk a környezetünkért. 

„Ez az egészségünk, saját magunk szempontjából. Nemcsak természetvédelem, környezetvédelem…ez egy embervédelem is, amit ezzel el szeretnénk érni. Hogy nekünk jobb legyen, jobban érezzük magunkat” - fogalmazott Csuka Veronika okleveles tájépítészmérnök. 

Európában vannak olyan irányok, amik óvják, míg mások rombolják a környezetet. Tóth Gergely, az MTA doktora szerint, ha megtartjuk az uniós, hazai, vagy városi szinten hozott szabályozásokat és javaslatokat, akkor meg tudjuk védeni környezetünket. 

„Pozitív példa, ha Keszthelyre tekintünk, akkor mindenképpen a parkosítás. Keszthely nagyon szépen odafigyel arra, hogy a fái, az ültetett növények, virágok egész évben szépek legyenek és ezzel az itt élőknek is kedvezzen, és ide csalogassa a látogatókat. ”

A szakember negatív példaként a Balaton évtizedek alatt történt beépítését említette, ami szerinte óriási hiba volt, olyan környezetrombolás, ami nem csak a környezetet, hanem a kulturális értékeinket is tönkre tette.

A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület 1999-ben alakult. A 25 éves fennállásuk jó alkalom volt a Föld napi konferencia megszervezésére, ami már régi tervük volt. Az egyesület Keszthely meghatározó civil szervezete, sokat tesznek a szemléletformálásért, de fákat is ültetnek, különféle köteteket adnak és adtak ki, melyekben Keszthely értékeit jegyezték fel. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2015. jan. 28. szerda 12:43 | Keszthely
15 éve végzi áldásos tevékenységét a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület a városban.
| 2024. ápr. 12. péntek 19:15 | Keszthely
Április 15-ig tart a zöld konzultáció.
| 2024. már. 13. szerda 19:15 | Vonyarcvashegy
Vonyarcvashegyen is bemutatták Major Gyula „Négy kék évtized” című filmjét.
| 2023. feb. 24. péntek 13:18 | Várvölgy
Sikeresen pályázott fákra és cserjékre a várvölgyi Aprófalva Óvoda.
| 2022. jún. 14. kedd 19:07 | Nemesvita
A NABE 5.alkalommal rendezte meg a környezet és természetvédelemhez kapcsolódó fesztiválját.
X. évfolyam 8. szám
Megjelenés: 2024. április 26.
00:00
Képújság
06:00
Hargita TV
06:22
Savaria Filmfesztivál
06:39
06:41
Bagye Juon
07:00
Híradó
07:45
KÖZÉRT
08:15
Balasport 2023
08:45
KREA TV
09:00
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.