Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Pénteken is versengtek a helikonosok
2024. ápr. 26. péntek | Keszthely
Pénteken is versengtek a helikonosok
Pénteken is több helyszínen zajlottak a helikonos előadások. A kategóriákban mintegy száz iskola diákja mutatta be tudása legjavát, hogy a nívós esemény díját elnyerhessék. A Helikoni Ünnepségek legjobbjait gálaműsor keretében láthatja szombaton a közönség.

Régóta készült és nagy reményekkel nevezett a Helikonra Merics Edit. A vajdás diáknak sokat jelent, hogy ezen a fesztiválon szaxofonozhat

„Az, hogy a Vajda Gimnáziumba járhatok és gimnazista szereplőként vehetek itt most részt, ez nagy büszkeséggel tölt el engem és nagyon jó, hogy gimnazista tanárok és tanárok ugyanúgy hallhattak engem.”

73 produkcióval neveztek a komolyzene kategóriára, a 9 keszthelyi előadás közt egy trió és egy kvintett is a zsűri elé állt. Balázs Árpád zeneszerző még látta itt Kodály Zoltánt dirigálni, 30 éve pedig együtt zsűrizett Petrovics Emillel. Azt mondja, rangja van az itt szerzett elismerésnek. 

„Értéke van már a Helikonnak is, életrajzi adat a gyerekeknél. Egy-egy továbbtanulásnál – pláne zenei vonalon – továbbtanulást jelenthet.”

Vers- és prózamondás kategóriában az Amazon Ház Látogatóközpontban mutathatták be tudásukat a diákok. 

"Ott arany minősítést szereztünk egy Blahalouisiana-számmal. Ebben az évben ugyanúgy egy Blahalouisiana-számot hoztunk, nem ugyanazt. A zenekarunkra inkább az ilyen alternatív rock, kicsit jazzes, kicsit funkysabb, kicsit népdalosabb [zene jellemző], szóval így mindennek így a keveréke igazából." - mondta el Nagy Eszter.

Több, mint hatvan középiskolás mondott verset vagy prózát ebben a kategóriában. Fejér Benedek Karinthy Frigyes: Előszó című versét adta elő. 

"Azért szeretem nagyon ezt a verset, hiszen ebben rengeteg érzést és rengeteg oldalamat meg tudom mutatni. Nagyon közel áll hozzám ugyanakkor ez a vers." 

A Fejér György Városi Könyvtárban a mozgókép és multimédia kategóriában induló, rövid filmeket alkotó diákokat díjazták. A Balaton Színházban a vizuális művészetek kategória festményei, pasztellek, rajzok, grafikák, és fotográfiák kiállítása nyílt meg.

A Csokonai Sportcsarnok ad otthont idén is a könnyűzene-ének, mozgásművészet-moderntánc és egyéb kategóriának. 143-an mutatják be tehetségüket ebben az összeállításban. 

A rutinos helikonosok mellett többen első alkalommal jelentkeztek a megmérettetésre. Bakos Liliánát osztálytársai, tanárai és családja is biztatták, hogy énekeljen itt.

„Egyszerűen annyira szeretem ezt a zenét és mások is mondták, hogy átéléssel tudom énekelni. Nagyon élvezem. És érzelmek is kötődnek hozzá. Úgy gondolom így lehet a legjobban átadni egy zenét, egy éneket.”

A zsűri tapasztalata az, hogy minden évben vannak kiugró tehetségek ebben a kategóriában is. Meglepő produkciókkal is megörvendeztetik őket. Úgy tartják, a diákok nagyon fogékonyak a művészetre. 

„A diákság részéről azt érzem, hogy igényesebbek, mint a köznyelv, a közkultúra. Tehát sokkal izgalmasabb dalokat hoztak, mint amit igazából vártam volna, vagy látok egy-egy ilyen televíziós szórakoztató műsorban. Tehát sokkal izgalmasabb dalokkal jöttek. A táncosok is szerintem kitettek magukért.” - fogalmazott Bakó Gábor táncművész, táncpedagógus, koreográfus, a zsűri tagja.

A legjobbak ezúttal is gálaműsor keretében mutatják be újra produkcióikat. Az ünnepség szombaton 15 órakor kezdődik a Csokonai Sportcsarnokban, a komolyzenei díjazottak 11 órakor lépnek fel a Festetics-kastélyban. 

Hársfalvi Ákos, Tüskés Balázs, Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
A fődíjasok gálája zárta a Helikoni Ünnepségeket.
| 2024. ápr. 25. csütörtök 19:15 | Keszthely
Megkoszorúzták Festetics György szobrait és fellobbant a helikoni láng is.
| 2024. ápr. 24. szerda 19:15 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Gyetvai Alexandra az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnöke.
| 2024. ápr. 24. szerda 19:15 | Keszthely
A városban 7 helyszínen lesznek megmérettetések.
| 2023. ápr. 27. csütörtök 18:31 | Keszthely
A Híradó Plusz mai vendége: Stadler Tímea Kinga
X. évfolyam 8. szám
Megjelenés: 2024. április 26.
08:36
Épí-tech
09:00
Diagnózis
09:32
Természetvédelem határok nélkül
10:00
Híradó
10:45
Göcsej filmfesztivál
11:36
Épí-tech
12:00
Képújság
18:00
18:30
Göcsej filmfesztivál
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.