Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Zalai kincsekkel ismerkedtek a fiatalok
2024. máj. 2. csütörtök | Zalavár
Zalai kincsekkel ismerkedtek a fiatalok
Öt középiskolás és öt általános iskolás csapat jutott be a Zalai Kincskereső vetélkedő vármegyei döntőjébe. A versengést a zalavári emlékparkban szervezték meg. A fiataloknak hét állomáson kellett számot adniuk a tudásukról. A program célja az értékmentés, a zalai kincsek megőrzése és továbbörökítése.

A huszársággal is megismerkedhettek a csapatok. A hagyományőrzők számos ismeretet osztottak meg, amelyek főként a ruházatra, felszerelésre vonatkoztak. Ezt követően kellett kérdésekre válaszolniuk a diákoknak, így szerezhettek pontokat a versenyen. A vármegyei döntő a vetélkedő második fordulója, itt már nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is számot kell adniuk a tudásukról a résztvevőknek. A fiatalok sokat készültek a megmérettetésre.        

„Napok óta tanultunk már elég sokat délutánonként. A tanárnő, az ofőnk, Huzián Éva tanárnő készített fel. Eddig tetszik, meg szerintem jól állunk eddig.” - mondta Kalamár Bettina, a lenti ZSzC Lámfalussy Sándor Szakképző Iskola tanulója.

A vetélkedőre a Zala Vármegyei Önkormányzat nyert pályázatot. A program célja, hogy a diákok megismerjék és dokumentálják Zala vármegye művészettörténeti, irodalmi, népművészeti, természeti értékeit, felfedezzék a turisztikai lehetőségeket. Fontos cél az is, hogy ismereteket szerezzenek a helyi, vármegyei és országos értéktárban, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott értékekről.  

„Az Agrárminisztérium most már sok éve meghirdeti azt a pályázatot, melynek segítségével a vetélkedőt a megyei önkormányzat meg tudja szervezni. A hungarikumokra, a megyei értékekre fókuszál, a megyei értékekre tekint ez a vetélkedő. Van egy úgynevezett első, írásos fordulója, és van egy második, a mai, jelenléti döntő. Azt is említsük meg mindenképpen, hogy ennek a versenynek, a mai megmérettetésnek a győztese az országos döntőn képviselni fogja vármegyénket.” - tájékoztatott Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

A csapatok Zalaapáti polgármesterének köszönhetően megismerkedhettek a bencés örökséggel. Bemutatkozott a Majormúzeum is, itt a népi életmód különböző munkaeszközeivel kapcsolatban kaptak feladatot a diákok. Emellett a Kis-Balaton kialakításáról, természeti kincseiről és a Georgikon szőlőnemesítő munkájáról is hallhattak. A verseny során természetesen megismerkedtek a zalavári történelmi emlékparkkal.

„Úgy gondolom, hogy Zalavár gazdag történelmi múlttal rendelkezik, és ezért nagyon fontos számunkra, hogy ezt a helyszínt választotta. Zalavár Zala vármegye egykori központja volt, itt a településen Szent István 1019-ben bencés apátságot alapított, és gyakorlatilag ez a helyszín Zala vármegye minden egyes településének – én úgy gondolom – fontos és jelentős helyszín.” - tette hozzá Lucz József, Zalavár polgármestere.

A vetélkedőre a vármegye több településéről érkeztek csapatok. Keszthelyt a Közgazdasági Technikum képviselte.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 9. csütörtök 19:15 | Zalaegerszeg
Zala vármegye szemszögéből értékelték hazánk elmúlt 20 éves EU tagságát.
| 2024. már. 18. hétfő 19:15 | Tilaj
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
| 2024. feb. 1. csütörtök 16:59 | Keszthely
Többször kellett kivonulni a vármegye tűzoltóinak Zalában 2023-ban.
| 2023. nov. 8. szerda 14:40 | Keszthely
A Zalai Közgyűjteményi Szakmai Napoknak is otthont adott a 125 éves Balatoni Múzeum.
| 2023. okt. 10. kedd 17:11 | Zalaegerszeg
Zádori Mária énekes kapta idén a Zala vármegye Díszpolgára címet, de keszthelyi is van a díjazottak közt.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
12:00
Képújság
18:00
Kukkantó
18:24
Savaria Filmfesztivál
18:36
18:38
Göcsej filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
Választás 2024
19:55
Balasport 2023
20:25
Savaria Filmfesztivál
21:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.