Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A Szent Mihály Kápolnát is díjazták
2024. máj. 2. csütörtök | Révfülöp
A Szent Mihály Kápolnát is díjazták
Vonyarcvashegyi épület is kapott elismerést az Év Balatoni Háza 2023 díjkiosztóján. A Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség építészeti pályázatán először nem hirdettek külön kategóriákat, a bírák döntötték el, hogy melyik épülteket díjazzák.

A vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolnát az elmúlt időszakban több ütemben újították fel. Pályázatokból, kormányzati segítséggel, a Veszprémi Főegyházmegye támogatásából és a hívek adományaiból sikerült renoválni. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben építtette az a 40 halász, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból. A kápolnához fűződő legenda mese és valóság keveredése. Az épület a Balatoni Szövetség különdíját nyerte el az Év Balatoni Háza 2023 díjkiosztóján. 

„Szakrális hely, hihetetlen szakrális. Tehát nem csak turisztikai, hanem ez a kitárulkozó kis kápolna idevonzza az embereket. Tihany után a leglátogatottabbak vagyunk. Hihetetlen sok esküvő, keresztelő van. Tehát beteljesíti úgy a turisztikai, mind pedig a hitbéli rendeltetését.” - mondta el Dallos Georgina a Szent Mihály Hegyvédő és Vendégváró Egyesület elnöke.

Az Év Balatoni lakóépülete egy balatonarácsi családi ház lett. Üdülőépület kategóriában a révfülöpi közösségi pavilon diadalmaskodott. Az Év Balatoni Középülete ezúttal a balatonfüredi Modern Műtár lett. A gazdaság-kereskedelmi épület kategória győztesének a mindszentkállai Pajta Borteraszt hirdették ki. A Magyar Építész Kamara, valamint a Magyar Építőművészek Szövetségének különdíjait egyaránt a kötcsei Nyaraló a falu végén épületnek ítélték oda. 

Az Év Balatoni Háza pályázatot hatodik alkalommal hirdette meg a Nők a Balatonért Egyesület a Balatoni Szövetséggel együttműködve. A pályázat lebonyolítását az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatta. Idén volt az első alkalom, hogy nem hirdettek meg kategóriákat a pályázathoz, a beérkezett pályaművek alapján a bírálóbizottság döntötte el, hogy milyen épületeket kíván díjazni. 18-an neveztek a felhívásra.

„Valójában minden évben keressük azt, hogy mi a balatoni a különböző használatban. A lakóépületben, a gazdasági épületben. És ha megtalálnánk, akkor azt kell mondanom, hogy valószínű nem jól keresnénk, mert nem lehet leegyszerűsíteni és azt mondani, hogy na pont ilyen a balatoni építészet. A Balaton egy picit mindenkinek a kiszakadás a hétköznapokból, talán annak is, aki itt lakik, de legalábbis az ország nagy részének igen, ezáltal egy picit természetközelibb és kevésbé komfortos életformát is jelent. De mindenképpen más, mint amit megszoktunk.” - fogalmazott Deák Krisztina Erzsébet műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A pályázat célja továbbra is a minőségi építészet népszerűsítése, valamint egyben egy figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre. A megmérettetést várhatóan jövőre is megszervezik. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. dec. 8. péntek 16:17 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
| 2023. már. 23. csütörtök 16:59 | Balatonakarattya
Kiosztották az Év Balatoni Háza díjakat.
| 2021. jún. 9. szerda 15:10 | Keszthely
Agy keszthelyi lakó- és egy középületet is díjazott a rangos zsűri az építészeti díjpályázaton.
| 2020. okt. 26. hétfő 11:03 | Keszthely
A tavalyi győztesekről készült képeket a Balaton Színház előtt tekinthetik meg az érdeklődők.
| 2020. már. 20. péntek 18:36 | Badacsonytomaj
A versenyzők három kategóriában - lakóépület, gazdasági épület, középület - indulhattak.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
09:00
Szignatúra
09:30
Hittel,lélekkel
09:40
KREA TV
09:52
Aktív aranykor
10:00
Híradó
10:15
10:45
Kvantum
11:18
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Kukkantó
18:24
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.