Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Új kiállítóhely nyílt Keszthelyen
2024. máj. 7. kedd | Keszthely
Új kiállítóhely nyílt Keszthelyen
Orsósmagnó múzeum nyílt Keszthelyen. A relikviák Nógrád vármegyéből kerültek a Balaton-parti városba. A kiállítóhely Edison gramofonjától a kémmagnókon keresztül a profi stúdiófelszerelésekig vonultat fel berendezéseket. A múzeum tárlatvezetéssel látogatható, amely alatt több készüléket megszólaltatnak.

A múzeumi gyűjtemény többsége ma is működőképes magnó. A rajongók azt mondják, ezeknek a felvételeknek a hangja semmihez sem fogható, pláne nem vetekedik a digitális hangzással. Az Orsósmagnó Múzeumot két évtizedig működtette a gyűjtő, Nagy Vilmos a Nógrád megyei Terényben. Halála után családja úgy döntött, hogy új helyszínen, Keszthelyen mutatják be a páratlan gyűjteményt. A kiállításon számos különleges darabbal találkozhatnak az érdeklődők.           

„A magnók mellett, mint berendezések mellett ez hanggyűjtemény is. Vannak itt olyan különleges felvételek, mint például az 1943-as berlini újévi koncertnek a felvétele. Ez az első – azért is különleges, mert ez az első sztereó felvétel. A koncertfelvétel közben hallható a légvédelmi ütegeknek a csattogása is a felvételen.” - mondta Cseh Gabriella, az Órsósmagnó Múzeum tárlatvezetője.

A tárlat az Edison féle magnetofonnal kezdődik, majd a huzalos- és orsósmagnókon keresztül vezet egészen a professzionális stúdióberendezésekig. A látogatók szemügyre vehetik a nagy, ismert márkák gyártmányait és a hazai berendezéseket is. A tárlat különlegessége, hogy fekete dobozokkal – a repülőgépek hangrögzítő egységeivel – is testközelből lehet találkozni. Emellett diktafonok és kémmagnók is helyet kaptak a gyűjteményben. Az orsósmagnóknak ma is komoly rajongótáboruk van.

„Nyilván a hangzása más, mint a mai digitális technikáknak, azon kívül pedig van egy fizikai kapcsolat a zenelejátszó eszközzel. Tehát látjuk, hogy forog az orsó, azon szalag van, fizikai gombokkal lehet a hangerőt, hangszínt módosítani, tehát ez mind élmény. Amellett pedig a hangzás ugye.” - tájékoztatott Dr. Gergye Miklós, az Orsós Magnó Múzeum Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az Orsósmagnó Múzeum a Bem és az Unterberger utca sarkán várja a látogatókat. A kiállítóhely kedd és szerda kivételével minden nap nyitva tart, a kiállítás azonban az átfogó élmény érdekében csak tárlatvezetéssel látogatható.            

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 16. hétfő 16:42 | Keszthely
125 éves a Balatoni Múzeum
| 2023. okt. 10. kedd 16:21 | Keszthely
A “Művészek Szabad Alkotóközössége” táborában született alkotásokat állították ki a Balatoni Műzeumban.
| 2023. szep. 10. vasárnap 20:07 | Keszthely
Kulthajó néven új kezdeményezés indult útjára tavaly. Idén folytatódik a program.
| 2023. jún. 26. hétfő 13:36 | Keszthely
Színes programkavalkád várta a kicsiket és nagyokat egyaránt.
| 2023. jún. 6. kedd 16:13 | Keszthely
Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendeztek kertivasút találkozót Keszthelyen.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
21:30
Objektív
22:00
KREA TV
22:13
Savaria Filmfesztivál
23:00
Ludovika TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.