Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Elektromos munkaeszközökre pályázhatnak a balatoni települések
2022. okt. 28. péntek | Balatongyörök
Elektromos munkaeszközökre pályázhatnak a balatoni települések
Klímabarát településüzemeltetési eszközök beszerzésére nyújt támogatást a Balaton Fejlesztési Tanács. A tó menti önkormányzatok bármilyen elektromos jármű vagy szerszám vásárlásához kaphatnak forrást, akár 60 millió forintot. A BFT a Technológiai és Ipari Minisztérium finanszírozásával segíti az önkormányzatokat.

A fűkaszálás, hulladékszállítás, a strandok zöldfelületének karbantartása minden balatoni önkormányzatnak kiemelt feladata. Munkaerőben és eszközben is nagy ráfordítást igényelnek ezek munkálatok. A legtöbb településüzemeltető szervezet még benzinnel, vagy gázolajjal üzemelő eszközöket, járműveket használ.

Pályázati támogatással, idén vásároltak elektromos kisteherautót Balatongyörökön. Szemetet és zöldhulladékot is gyűjtenek vele. Az 1,2 méter nyomtávú járművel könnyen közlekednek a járdákon, sétányokon. Az elektromos eszközök csöndesebbek, így lehetőség van korábban kezdeni a munkát a nyári hőségben, úgy, hogy nem zavarják a turistákat.

„Elvárják tőlünk az ide érkező vendégek, hogy rendezett sétányok, parkok és strandok várják őket. Ehhez pedig mindenképpen szükséges a gépesítés, hiszen a gépek nagyon sok embernek a munkáját tudják kiváltani. Mi is az elmúlt években, amilyen lehetőségünk volt pályázni, ezeket megpályáztuk. Sokkal gyorsabb és kényelmesebb ilyen gépekkel dolgozni” - mondta televíziónknak Biró Róbert polgármester. 

A Balaton Fejlesztési Tanács tavaly is írt ki pályázatot klímabarát, elektromos gépek beszerzésére a tó menti önkormányzatoknak. Várhatóan heteken belül megjelenik az újabb kiírás. Az összberuházás legfeljebb 80 százalékát támogatja a BFT. A part menti és 1800 fő feletti településeknek minimálisan 3 millió, maximálisan 60 millió forint,  a kisebb és a parttól távolabbi településeknek minimum 1 millió, legfeljebb 20 millió forint az elérhető támogatás.

Dr. Horváthné Labát Márta projektmenedzser: „Szeretnénk az élen járni ezeknek az eszközöknek az elterjesztésében és tudjuk, hogy nem olyan egyszerű hirtelen lecserélni hirtelen a benzines, illetve dízel üzemű eszközöket, amik ugye eddig elterjedtek az önkormányzatoknál, illetve e település-fenntartó cégeknél. Szeretnénk ennek adni egy lökést, hogy könnyebben menjen a váltás.”

Egyetlen kikötés a pályázatban, hogy klímabarát, elektromos berendezést vásároljon az adott település.  Ez lehet akár lombszívó, fűkasza, utcaseprő gép vagy kisteherautó. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet önkormányzatai és településfenntartó cégei pályázhatnak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 16. csütörtök 19:15 | Keszthely
A szűk utcákban is hatékonyan tud dolgozni a jármű.
| 2024. ápr. 24. szerda 19:15 | Keszthely
Elektromos utcaseprő gépet vásárolt a VÜZ Kft.
| 2023. szep. 26. kedd 16:09 | Keszthely
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
| 2022. szep. 27. kedd 17:52 | Keszthely
Ez már az ötödik alkalom volt, hogy a kastélyparkban összegyűltek a zöldrendszámosok.
| 2018. okt. 2. kedd 15:43 | Keszthely
Zala megyében először szerveztek találkozót az elektromos autótulajdonosoknak.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:51
KREA TV
22:48
Göcsej filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.