Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / 800 millió forinttal segíti a kormány a tógazdaságokat
2020. ápr. 28. kedd | Somogyszentpál
800 millió forinttal segíti a kormány a tógazdaságokat
A hazai haltermelés és halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb telepítése zajlik országszerte. A koronavírus járvány miatt jelentősen visszaesett a hal iránti kereslet, éppen ezért az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet kezdeményezésére intervenciós felvásárlást végez, amelynek támogatási keretösszege 800 millió forint. A beavatkozás a haltermelőknél felhalmozódott háromnyaras pontyokat érinti.

Húzzák a hálót az egyik teleltető medencében a Marcali víztározónál. A tógazdaságban azokat a piacképes pontyokat halásszák le, amelyeket a koronavírus járvány okozta visszaesett kereslet miatt nem tudnak értékesíteni. A veszélyhelyzet kihirdetésével bezártak az éttermek és számos hotel is, azok a felvásárlók, akik számára a legnagyobb mennyiségben szállítottak halat a termelők. A kormány most egy országos programmal segíti a tógazdaságokat.

„A koronavírus miatt néhány hét alatt óriási eladatlan készletek lettek Magyarországon. Kértük a kormányzat segítségét, hogy ezt a háromnyaras, piacképes, tulajdonképpen étkezési méretű pontyok elhelyezésében legyenek a segítségünkre. A koronavírus miatt hirtelen leállt az export, és a halfeldolgozók Magyarországon sem tudták fogadni a halat. Teljesen leállt a HORECA szektor, a hotelek, a restaurantok, és a közétkeztetésben is csökkenés mutatkozott, és hirtelen több száz tonna eladatlan készlet halmozódott fel a halászati ágazatban.” - tájékoztatott Dr. Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az intervenciós felvásárlás értelmében mintegy 1200 tonna ponty kerül a tógazdaságokból az állami tulajdonú horgászvizekbe. A kormány mintegy 800 millió forintot fordít az intervenciós programra. Ezzel segíti mintegy 1500 közvetlen dolgozó munkahelyének megtartását, ugyanakkor a horgászatban érintett szervezetek és gazdasági társaságok több mint 2500 munkahelyének megóvását is szolgálja. Az Agrárminisztérium az intervenció szervezésével, végrehajtásával és ellenőrzésével a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központját bízta meg.

„A szövetség Budapesten összerendezte, hogy mely vízterületekbe kerülhetnek ezek a halak. Pontosan meghatározásra kerültek hektáronként, hogy hova mennyi kerülhet, és ezek után az elosztások után minden egyes vízterülethez hozzárendelte a halgazdaságot, hogy melyik halgazdaságból érkeznek a telepítendő halak oda. Értesítésre kerülnek az érintett kedvezményezett horgászszövetségek, horgász egyesületek, akiknek a képviselői részt vehetnek a haltelepítésen. Illetve a Magyar Országos Horgász Szövetség, mint a feladattal megbízott, minden egyes haltételhez hozzárendel egy MOHOSZ ellenőrt, egy MOHOSZ kapcsolattartót.” - mondta Puskás Norbert, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke.

A haltermelő az előírásoknak megfelelően állategészségügyi bizonylatokat is kiállít, ennek birtokában indulhat el a szállítmány a célhelyre. A szállítmányt végigköveti a szövetség ellenőre, és a kedvezményezettel közösen különböző folyószakaszokon és tavakban engedik le a halakat. A szaktárca meghatározása szerint azok a tagszövetségek és tagegyesületek számítanak kedvezményezettnek, ahol 5 hektárnál nagyobb állami, vagy többségi állami tulajdonú vízterületet hasznosítanak horgászati célra és ahol a vízterület tartósan alkalmas a ponty élettereként. A legtöbb állami vízen a telepítés mértéke akár a korábbi időszak teljes éves kihelyezését is meghaladja.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2019. dec. 6. péntek 16:51 | Marcali
Az idei évben 6,7 kilogram az egy főre jutó éves halfogyasztás, ez jóval elmarad az uniós átlagtól.
| 2024. ápr. 10. szerda 19:15 | Balaton
A magyar tenger különböző pontjain engedik be az uszonyosat a vízbe.
| 2021. ápr. 30. péntek 14:49 | Keszthely
A haltelepítés a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai és a helyi horgászok végezték.
| 2020. nov. 30. hétfő 16:42 | Keszthely
A Balatonban a napokban is zajlik a haltelepítés, a horgszok száma is nőtt az idén.
| 2017. már. 3. péntek 15:39 | Keszthely
A napokban mintegy 30 tonna pikkelyes kerül a Balatonba.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
06:00
Sporttárs
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:15
Választás 2024
08:15
Göcsej filmfesztivál
08:40
Hargita TV
09:00
Sporttárs
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.