Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Burgonyából volt a kerítés Gyenesdiáson
2023. okt. 4. szerda | Gyenesdiás
Burgonyából volt a kerítés Gyenesdiáson
Krumplimustrát tartottak Gyenesdiáson. A településen már hagyomány, hogy ősszel a MATE Georgikon Campusával karöltve szervezi meg a burgonyanapot. Főzőversennyel, előadásokkal várták a közönséget, a Kertbarát Kör pedig zöldségkosarakkal készült a programra.

Rotyogtak az ételek a bográcsokban. Halászlé, pincepörkölt és paprikás krumpli is készült Gyenesdiáson. A főzőversenyre ezúttal is több csapat nevezett, akik kedvenc burgonyás eledelekkel örvendeztették meg az érdeklődőket. Nagy sikernek örvendett a zalai hagyományos étel, a dödölle. A nagyrécseiek évek óta visszajárnak a rendezvényre.

„Minden évben eljövünk, mert nagyon szívesen látnak bennünket, és mi is nagyon szívesen jövünk ide vissza, mert nagyon jó rendezvénynek tartjuk ezt a gyenesdiási őszi elő- vagy inkább nyári utórendezvényt. Dödöllével készültünk, és minden évben dödöllével készülünk, és pótba behozzuk azt a krumplis ételt, ami esetleg hozzátartozik, kis burgonyás puffancs.” - mondta Balogh Lajos, a Nagyrécsei Hagyományőrző Egyesület tagja.

A rendezvény az idén is nagy érdeklődésre tartott számot. A helyiek szívesen vesznek részt a programon, és kóstolják a finomabbnál finomabb étkeket. A főszezon után is vannak külföldiek a településen, közülük többen évek óta itt élnek. Ők is szívesen látogatják az eseményeket, és ismerkednek a hazai hagyományos ételekkel.           

„A burgonyanap nagyon jó, minden évben jövünk. Ebben az évben sajnos elfogyott a fokhagymás tócsni, mire kiértünk, úgyhogy dödöllét ettem tejföllel, a férjem pedig gulyást.” - tette hozzá egy résztvevő, Sheyla Gal.

A keszthelyi nemesítésű burgonya nemcsak itthon, hanem külföldön is nagyon népszerű. A Georgikonon működő Burgonyakutatási Központ folyamatosan dolgozik a betegségeknek ellenálló, prémium minőségű vetőburgonya előállításán. A Balatoni rózsa az egyik legnépszerűbb, de a Basát is sokan szeretik. A központnak jelenleg is van elismertetés alatt álló fajtája.

„A NÉBIH Magyarországon az, aki két, akár három évig is vizsgál egy új fajtajelöltet. Most is van egy az ő tarsolyunkban, rá várunk, a minősítésük eredményére. Hogyha a Balatoni sárga névre keresztelt fajtajelöltünket ők elfogadják, minősítik, akkor már 2024-ben  forgalomba fog tudni kerülni.” - tájékoztatott Dr. Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ vezetője.

A burgonya mellett zöldségkosarakat is felvonultattak a rendezvényen. A Kertbarát Kör saját terményeiből állította össze a szemet gyönyörködtető és ötletes kreációkat. A zsűri jutalmazta a készítőket, és elismerte a legszebb és legkreatívabb kosarakat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. már. 29. péntek 19:15 | Keszthely
A program a megújult közösségi térben valósult meg, cél, hogy ezt minél több rendezvényre használhassák.
| 2023. okt. 2. hétfő 16:16 | Rezi
Megtartották a hagyományos betakarítónapot, vásár és műsorok is színesítették az eseményt.
| 2023. júl. 14. péntek 09:21 | Keszthely
Óriási érdeklődés övezte a 4 napon át tartó összművészeti fesztivált.
| 2023. máj. 15. hétfő 15:05 | Keszthely
A keszthelyi kampusz tudományos, sport és turisztikai szerepét erősítette a program.
| 2023. már. 20. hétfő 17:52 | Keszthely
Nőnapi rendezvényt tartott a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
12:00
Képújság
18:00
Kukkantó
18:24
Savaria Filmfesztivál
18:36
18:38
Göcsej filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
Választás 2024
19:55
Balasport 2023
20:25
Savaria Filmfesztivál
21:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.