Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Hat pincészet palackozhatja a Hegykét
2023. már. 28. kedd | Hévíz
Hat pincészet palackozhatja a Hegykét
Már hat pincészet palackozhatja a 2022-es évjáratú Hegykét. A zalai zászlósbor célja, hogy újra visszakerüljön a térképre a Zalai Borvidék. A szakemberek szerint a közösségi nedű üzenete mindenkinek szól: Zalában megkóstolni azokat a különlegességeket, amelyeket itt találhat meg a közönség.

A zalai szőlőfajták tulajdonságait ötvözték a Hegykében. Friss, üde, lendületes fehér cuvée, amely a Zalai Borvidéket hivatott a hazai borszeretők térképére feltenni.  A háziasításnak bizonyos szabályoknak kell megfelelnie. A legfontosabb, hogy tisztelegjen a zalai szőlőnemesítési hagyományok, elsősorban Dr. Bakonyi Károly munkássága előtt. Minimum 10, maximum 40 százalékban tartalmazhat Cserszegi fűszerest, Nektárt, Pátriát, Rozáliát vagy Koronát. 50-70%-át Kárpát-medencei fajta adja, mint az Olaszrizling, a Királyleányka vagy a Hárslevelű.

A 2022-es Hegykét Hévízen mutatták be. A szakmai zsűri döntésének megfelelően a 20 mintás mezőnyből 6 pincészet palackozhatja a bort. 

„Itt a borbírálat szerintem nagyon jó hangulatban zajlott. A végén ketten i a külső bírálók közül elmondták a véleményüket, mind a ketten nagyon pozitívan nyilatkoztak. És aminek a legjobban örülök, hogy mind a ketten kihangsúlyozták, hogy ez a sokszínűség, ami itt a Zalai Borvidéken megtalálható fajtákba, borokba, az igenis érték. És ez a borok, amelyek majd Hegyke néven fognak forgalomba kerülni, ezek magunkban hordozzák ezeket az értékeket és valóban mindenki ráismerhet majd Zalára.” - mondta el Tarsoly Róbert borász.

Fontos kiemelni, hogy a Hegyke nem prémium tétel. A cél az volt, hogy egy jól iható, szerethető, széles közönségnek szóló nedű legyen, amely jó választás könnyű ételek mellé, baráti beszélgetésekhez, hétköznapokhoz, nyári ünnepekhez.

„Fel akar mutatni valamit a borvidék arcából, amit tökéletesen meg is tesz. Tehát, ha le lehetne írni borral egy borvidéknek és egy megyének a karakterét, akkor ez a Hegyke kiválóan alkalmas rá. Nem akar mindenáron tetszeni, hanem lehívogat ide. Azt mondja, ha tényleg meg akarsz ismerni, akkor itt kóstolj meg. Mesélek a zalai dombokról, a hegykékről ugye, azokról a fajtákról, amik kifejezetten itt, nagyban ugye Bakonyi nemesítő munkássága révén itt vertek szó szerint és szimbolikusan is gyökeret ezen a vidéken.” - véli Fejérvári Gergely borszakíró.

A Hegyke arra is tökéletes, hogy a borászok megmutathassák, mi az egyedisége annak a vidéknek, ahol készül. Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke úgy gondolja, a következő időszakban a hasonló párosításokat kutatják majd.

„A bor alapvetően nagyon jó eszköz is, hogy általa meg tudjuk fogalmazni, hogy a mi szülőhelyünk, vagy ahol élünk, dolgozunk, miről is szól, nagyon egyszerűen fogalmazva. S ez a sokszínűség önmagában szerintem izgalmas. Legalábbis ebben bízom abban, hogy az előttünk álló időszak nem egy uniformizáltságról, netalán tán egy konzumigényességről szól, mert az a bornak – és most is talán egy ilyen időszakban vagyunk, tehát óriási a felelősség, az a bornak halála.” 

A hivatalos bírálaton nyertes borászatok rövidesen piacra vezetik saját tételeiket. A 2022-es zalai zászlósborral a pincék saját értékesítési csatornáin, illetve kiemelt viszonteladóinál találkozhat a közönség.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 12. péntek 19:15 |
Ebben az évben 18 mintát küldtek be a borászok remélve, hogy nekik is lehet saját Hegykéjük.
| 2024. máj. 9. csütörtök 19:15 | Zalaegerszeg
Zala vármegye szemszögéből értékelték hazánk elmúlt 20 éves EU tagságát.
| 2024. máj. 2. csütörtök 19:15 | Zalavár
Zalaváron rendezték meg a Zalai Kincskereső vetélkedő vármegyei döntőjét általános és középiskolás fitaloknak.
| 2024. már. 18. hétfő 19:15 | Tilaj
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
| 2024. feb. 1. csütörtök 16:59 | Keszthely
Többször kellett kivonulni a vármegye tűzoltóinak Zalában 2023-ban.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
20:18
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
21:40
KREA TV
21:52
Aktív aranykor
22:00
Híradó
22:15
22:45
Kvantum
23:18
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.