Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Vigyázzunk a fecskékre!
2019. már. 14. csütörtök | Fenékpuszta/Keszthely
Vigyázzunk a fecskékre!
2020-ra akár eltűnhetnek a fecskék Magyarországról – áll a Magyar Madártani Egyesület közleményében. A madarak száma a 2000-es évek elejétől csökkenő tendenciát mutat, melynek hátterében olyan tényezők állnak, mint a mezőgazdasági szerek, a klímaváltozás, de az emberek intoleranciája is kedvezőtlen a számukra. Eltűnésüknek azonban komoly következményei lehetnek. Az állatok visszacsábításán műfészkek kihelyezésével segíthetünk.

Magyarországon legutóbb 2010 volt a fecskék védelmének éve. Akkor derült ki ugyanis, hogy 2000 és 2010 között az állomány 56-64 %-a eltűnt hazánkból. Korábban már felhívták a figyelmet a szakemberek, ha folytatódik ez a tendencia, akkor 2020-ra a fecskék teljesen elköltözhetnek innen.

A korábbi években a keszthelyi vasútállomáson volt az ország harmadik legnagyobb fecskeállománya, azonban mára már ennek csak töredéke tér vissza. A csökkenés szerencsére megállt az elmúlt években, azonban a hazai állomány 50%-a továbbra is hiányzik. A szakértők szerint, ha megvizsgáljuk ezek és a ki nem kelt fiókáknak a számát, akkor legalább kétmillió madár hiányáról beszélhetünk. Ennek pedig komoly következményei lehetnek.

„Azt vesszük figyelembe, hogy minden fecske, ami Magyarországon tartózkodik, legalább egy kilogramm rovart elpusztít, akkor mindjárt arról van már szó, hogy Magyarországon marad minden évben legalább 2 millió kilogramm rovar még pluszban. Ugye a fecskék csak repülőrovarra táplálkoznak. Az ő zsákmánylistájukba tartoznak a legjelentősebb mondjuk mezőgazdasági rovarkártevők, s az embernek, állatnak egyaránt súlyos, akár halálos betegséget okozó újabb és újabb szúnyogfajok. Tehát a fecskék megőrzése nagyon-nagyon fontos elemét képezi Magyarországon a klímaváltozás elleni biológiai védekezés kapcsán.” - mondta el Orbán Zoltán a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

A szakember szerint a fecskék eltűnésének három oka van. Egyrészt a klímaváltozás, másrészt pedig a mezőgazdaságban használatos vegyszerek alkalmazása. A legnagyobb problémát mégsem ezek jelentik, hanem az, hogy tömegesen verik le a fecskefészkeket az emberek. Ezt egyébként engedély nélkül nem lehetne megtenni, hiszen a fészkek is védettek, főleg a költési időszakban.

Műfészkeket mutat Benke Anikó a Fenékpusztai Madárgyűrűző állomáson. Többek között ezekkel is tudunk segíteni a madarakon, hogy minél többen visszatérjenek a környezetünkbe. Mint az önkéntes elmondta, két fecskefajról beszélhetünk, a molnárfecskéről és a füsti fecskéről.

„A két fecskének ugyanolyan műfészek készíthető. Tehát az alapja az ugyanaz mind a kettőnek, amit aztán a fecske elfoglal és saját magának megfelelően továbbépíti. A két fecskének másmilyen a fészke, a készen lévő fészke. A füstifecske egy mélytányért csinál, a molnárfecske pedig tetőt is csinál neki, tehát egy teljesen félgömb alakú csinál, aminek kicsi bejárónyílás van.”

A szakember elmondta, a műfészkeket gyakorlatilag bármiből el lehet készíteni, de leggyakrabban agyagból és gipszből valósítják meg ezeket. Ha szeretnénk, hogy a közelünkben fecske fészkeljen, célszerű szélmentes helyre kirakni az alapot, és segíthetünk azzal is, ha sárgyűjtő helyet is biztosítunk a számára.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Gyenesdiás
A település önkormányzata és a klímakövetek műfészkekkel tesznek a fecskék védelméért.
| 2017. okt. 13. péntek 15:20 | Keszthely
Az utóbbi években a munkaerőpiacon inkább a hiány a jellemző.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Hittel,lélekkel
06:40
KREA TV
06:52
Aktív aranykor
07:00
Híradó
07:15
07:45
Kvantum
08:18
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.