Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Fecskefészek program indult Gyenesdiáson
2024. ápr. 11. csütörtök | Gyenesdiás
Fecskefészek program indult Gyenesdiáson
Fecskefészek programban vettek részt a gyenesdiási klímakövetek. A gyerekek az elmúlt hónapokban azért dolgoztak, hogy minél több molnár- és füsti fecske térjen vissza a településre. Gyenesdiáson kiemelten fontos az ökotudatosság, az önkormányzat szorosan együttműködik az iskolával is.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent, csaknem megfeleződött a hazánkban költő fecskeállomány. Ennek egyik oka a rovarirtó szerek használata. Holott a fecskék fontos szerepet játszanak az egészségünk védelmében, hiszen a legnagyobb pusztítói az egyre gyarapodó szúnyogpopulációnak. Éves szinten egy fecske nagyjából 1,5-3,5 kg rovart fogyaszthat el. Ezért is kiemelten fontos , hogy védjük a fecskéket, ezen dolgoztak a gyenesdiási iskola diákjai.

„Itt van Gyenesen vagy Gyenes közelében az állatsimogató, illetve a lovarda is. Gyenesdiás itt fekszik a Balaton mellett, tele van minden szúnyoggal, és nagyon sok vírust hordoznak. A fecskék meg ugye elkapják ezeket a rovarokat.” - mondta Balogh Dávid, a Kárpáti János Általános Iskola és AMI tanulója.

A Kárpáti János Általános Iskola diákjai az elmúlt hónapokban tanulmányozták a fecskéket. A fiatalok azt is felmérték, hogy hány fecskefészek található a településen. A 150 felfedezett fészket térképre helyezték, így megkapták azt, hogy a község mely részén tartózkodnak a legszívesebben a madarak. Emellett annak is utánajártak, hogy a lakosság körében kik azok, aki szívesen helyeznek ki mesterséges fészkeket az otthonukban.

„Klímaköveteink Gyenesdiás különböző részeiben elindultak biciklivel vagy autóval vagy gyalog. Becsengettek a házakba, és megkérdezték, hogy van-e fecskefészek vagy szeretnének-e.” - tette hozzá Dancs Levente, a Kárpáti János Általános Iskola és AMI tanulója.

A gyenesdiási iskolánál szívesen fészkelnek a fecskék. Az intézmény nyugati oldalán számos természetes fészek található, de mesterséges költőhellyel is segítik a madarakat. Az iskolánál összesen 36 fészket fedeztek fel a klímakövetek. A legújabb programban az önkormányzat is segíti a madarak védelmét, ezért saját költségen mesterséges fészkeket rendeltek. Ezek egy része az iskolához, másik része a település lakóihoz kerül.

„Elkészült az a fecsketérkép, amely végeredményben a település számos pontján láthatóvá tette, hogy hol szeretnek költeni ezek a fecskék. Ez alapján rendeltünk mű fecskefészkeket, ezeket szeretnénk most a gyerekeken keresztül, a klímakövet gyerekeken keresztül kiosztani, és természetesen azon igénylők között is népszerűsíteni, akik jelentkeztek ebben a programban. Úgy gondolom, hogy  legalább két tucat mű fecskefészek első körben kiosztásra fog kerülni. A fecske többször költ Magyarországon, éppen ezért bármikor a nyár közepéig ki lehet helyezni ezeket a mű fecskefészkeket.” - tájékoztatott Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

Gyenesdiás kiemelt figyelmet fordít a település fásítására is. Az országfásítási programban ismét sikeresen pályáztak, így a Faludi utcában ültethettek el kőriseket. A tervek szerint később platánfákkal bővül az állomány. A csemetéket a klímakövetekkel együtt öntözte meg a település polgármestere.

Regman Karola - Keszthelyi TV        

| 2019. már. 14. csütörtök 16:32 | Fenékpuszta/Keszthely
Kétmillió példány hiányzik Magyarországról a madarakból. Műfészkekkel segíthetjük visszajövetelüket.
| 2023. máj. 31. szerda 19:45 | Gyenesdiás
Fecskefészkek kihelyezéséről, szelektív hulladékgyűjtésről és ökofalról is tárgyaltak.
| 2024. ápr. 10. szerda 19:15 | Gyenesdiás
A lehetőség azoknak ajánlott, akik mélyebben szeretnének belemerülni a természetvédelem gyakorlati világába.
| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A kerti tavaszi munkák során fokozottan figyeljünk a rőzserakásokban megbújó állatokra.
| 2024. jan. 4. csütörtök 15:49 | Keszthely
Sikeres volt 2023-ban is a Víznapi Balcsi-party rendezvényük, de egyéb más programokat is szerveztek.
X. évfolyam 8. szám
Megjelenés: 2024. április 26.
20:04
Savaria Filmfesztivál
21:00
Kvantum
21:31
Kukkantó
22:00
Híradó
22:45
Hargita TV
23:04
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.