Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Vigyázzunk a sünökre!
2024. már. 12. kedd | Keszthely
Vigyázzunk a sünökre!
A sünök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Tavasszal ugyanis elkezdődnek a kerti munkák, és az ősszel elhalmozott lomb- és rőzserakásokat előszeretettel választják telelő- vagy nappali búvóhelynek a sünök. Ezért a szervezet arra figyelmeztet, hogy óvatosan bolygassuk ezeket.

Sokan az őszi lombhullást, kertrendezést követően a kert egyik sarkába halmozzák fel a faleveleket, levágott ágakat. Ezeket az eldugott rakásokat szívesen keresik fel a sünök, akik itt alusszák téli álmukat. A búvóhelyet sok esetben tavasszal sem hagyják el, hiszen itt ellenek a nőstények. Ezért kiemelten fontos, hogy óvatosan bolygassuk ezeket a rakásokat, hiszen az óvatlanul végzett kertrendezés akár egy egész süncsalád kipusztulását okozhatja. Ha mégis elengedhetetlen ezeknek a rakásoknak a felszámolása, a sünöknek mesterséges építményekkel, úgynevezett süngarázsokkal is segíthetünk.

„Hogyha valakinél nincs lehetőség arra, hogy meghagyja a kertjében ezeket a rőzserakásokat, hanem mindenképpen az a célja, hogy eltávolítsa, akkor mesterséges módon is lehet a sünöket helyben tartani, illetve segíteni, hogyha például süngarázst telepítünk a kert egyik csöndes, árnyékos helyére. Itt ugyanúgy, hogyha a környékére mohát, faleveleket odaszórunk, akkor szépen azokat be tudja vinni ebbe a süngarázsba. A telelő funkciót is ellátja, illetve a védelmi funkciót is ugyanúgy ellátja, mint a természetes rőzserakás.” - tájékoztatott Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök.

A sünök általában március végétől aktívak, azonban mivel éjszakai állatok, nappali menedékre van szükségük, így könnyen találkozhatunk velük a kertünkben. Ha elkezdjük megbontani a felhalmozott rőzserakást, akkor először a vasvilla nyelével, majd kesztyűs kézzel forgassuk át a halmot. Ha sünfészket találunk, semmi esetre se szedjük össze a kölyköket, ehelyett pakoljunk vissza kellő mennyiségű ágakat és leveleket a fészekre. Ha mindenképpen szeretnénk a rőzserakást felszámolni, akkor vigyük el a fészket a legközelebbi bokor alá, és szintén fedjük be kellő mennyiségű lombhulladékkal.       

„Hogyha telelő sünt találunk bármikor, tehát alszik az állat, akkor szigorúan tilos bevinni melegre szegény sünt. A sün nem ember, az ember nem sün. Persze ha engem kiraknának téli álmot aludni, nagyon gyorsan és fájdalmasan meghalnék, de a sünök számára ez egy rendkívül fontos élettani folyamat. Az egészségükhöz is erre gyakorlatilag szükség van, erre evolválódtak, ehhez alkalmazkodtak. Tehát ne arra gondoljunk, hogy én vagy a nagymama kint kell, hogy összegömbölyödve aludjon a hidegben. Ugyancsak a sünöknek nincsen szükségük etetésre.” - emeltek ki Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sajtószóvivője.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy semmiképp se gyújtsuk fel a rőzserakásokat. A sünök ugyanis tüskékkel védekeznek a veszély ellen, ezért nem fognak elszaladni, helyette összegömbölyödnek. Az égetés ráadásul rendkívül káros a természetre, és önkormányzati rendelet is tiltja.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. ápr. 20. szerda 15:46 | Keszthely
A kertrendezésénél kiemelten figyeljünk az állatokra, hiszen kifejezetten hasznosak is lehetnek.
| 2020. ápr. 20. hétfő 20:17 | Keszthely
Egyre több sün kerül a kertekbe, segíthetünk nekik süngarázs építésével.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Gyenesdiás
A település önkormányzata és a klímakövetek műfészkekkel tesznek a fecskék védelméért.
| 2024. ápr. 10. szerda 19:15 | Gyenesdiás
A lehetőség azoknak ajánlott, akik mélyebben szeretnének belemerülni a természetvédelem gyakorlati világába.
| 2024. jan. 4. csütörtök 15:49 | Keszthely
Sikeres volt 2023-ban is a Víznapi Balcsi-party rendezvényük, de egyéb más programokat is szerveztek.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
KREA TV
18:52
Aktív aranykor
19:00
Híradó
19:15
19:45
Kvantum
20:18
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.