Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Balatoni Szövetség: időben kell lépni az új építészeti törvény miatt
2023. aug. 4. péntek | Keszthely
Balatoni Szövetség: időben kell lépni az új építészeti törvény miatt
Az új építészeti törvény miatt időben kell lépniük a balatoni önkormányzatoknak – hívja fel a figyelmet a Balatoni Szövetség elnöke. Lombár Gábor körlevélben figyelmeztette az érintett települések vezetőit. Még zajlik az új építészeti törvénytervezet megalkotása, amelyben több olyan pontban is várható változás, ami érinti a Balaton-parti ingatlanokat.

A jelenlegi jogszabályok szerint elővásárlási joga van valamennyi parti ingatlanra az önkormányzatoknak. Az Építési és Közlekedési Minisztérium már készíti az új építészeti törvénytervezetet. A Balatoni Szövetség elnöke úgy tudja, az új szabályozásban csak bizonyos ingatlanokra lesz csak elővásárlási joga a településeknek.

„Azokat a területeket, amire lehetőség van, arra elővásárlási jogot kellene hogy bejegyeztessenek a települések, mert ezt követően nem lesz erre mód. Így még van sansz arra, hogy bizonyos területeket közcélra önkormányzatok megszerezhessenek, ami nagyon fontos, hisz tudjuk azt, hogy a Balaton körül elfogytak azok az ingatlanok, amiken jelentős fejlesztések végezhetők” - nyilatkozta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. 

A Balatoni Szövetség szeretne egyértelmű védelmet az észak-balatoni szőlőknek. Sok külterületen, vagy tradicionális szőlőhegyen következmények nélkül épülhetnek nyaralók és úszómedencék, pusztítva a szőlőket, rombolva a tájképet. Többek mellett a balatongyöröki Becehegy és Badacsony térsége is érintett ebben.

„Erős a késztetés bizonyos körökben, hogy a Badacsony-hegyen ingatlant szerezzenek, ott azt beépítsék. Az a tapasztalat sajnos, hogy amikor egy ilyen beépítés megtörténik, akkor hiába van akármilyen előírás a terület egy részének a szőlővel való betelepítésére, nem nagyon foglalkoznak ezzel az építtetők” - nyilatkozta Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere. 

A Balatoni Szövetség elnöke arra is figyelmezeti polgármestertársait, hogy jegyeztessék be az önkormányzatok a közterületi státuszt az érintett ingatlanok tulajdonlapjaira. Tudomása szerint az új jogszabályban erre már nem lesz lehetőség. A balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet szeretné, hogy maradjanak köztulajdonban az utolsó szabad, állami vízpartok. A MÁV, a DRV, a vízügy és más állami cégeknek is vannak olyan területei, melyekre már nincs szükségük. Fontos lenne lépni itt is, hogy amit még nem privatizáltak, azon ingatlanok esetében egyezségre jussanak az önkormányzatok a vagyonkezelővel.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 26. péntek 19:15 | Badacsonytomaj
A Balatoni Szövetség a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Balatoni Borrégiós Tanáccsal is aláírt.
| 2023. szep. 20. szerda 13:39 | Keszthely
A Balatoni Szövetség keszthelyi elnökségi ülésén tárgyaltak az algavirágzásról, mederkotrásról.
| 2023. júl. 12. szerda 18:08 | Keszthely
Az akciót 20. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség.
| 2023. jún. 15. csütörtök 18:06 | Keszthely
A zökkenőmentes turisztikai szezon érdekében emelte fel szavát a Balatoni Szövetség.
| 2022. máj. 18. szerda 16:23 | Keszthely
Várják a jelentkezőket.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
20:00
Ludovika TV
21:00
21:30
22:00
KREA TV
22:13
Savaria Filmfesztivál
23:00
Ludovika TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.