Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Kevesebb lehet idén az akácméz
2023. máj. 18. csütörtök | Keszthely, Sümegprága
Kevesebb lehet idén az akácméz
Bajban lehetnek a méhészek, sok helyen fagyott el az akác, így kevesebb méz várható ebben az évben. Az elmúlt napok heves esőzése, valamint a szél miatt lehűlt hőmérséklet sem kedvez a méheknek, ilyenkor nem tudják végezni a feladatukat. A szakemberek szerint előreláthatólag a következő héttől tudják folytatni a beporzók a gyűjtést.

Zöldellnek az akácfák. Ebben az időszakban azonban nem a leveleknek, hanem a virágoknak kellene dominálniuk. A legtöbb helyen viszont csak a növények tetején található egy-egy fürt. A februári mínuszok nem kímélték az akácot, egyes számítások szerint csak idén ötször fagyhattak meg a rügyek. Az elmúlt években többször fordult elő hasonló jelenség, így például 2020-ban is hiány alakult ki az akácmézből. Tavaly jó évük volt a méhészeknek, ám ez a tendencia úgy tűnik, nem tud megismétlődni.

„A növény szaporodni szeretne, hoz egy úgynevezett sarj vagy sarjúvirágot. Ez azt jelenti, hogy egy normál virágnak van mondjuk a fürtjében 35-42 virág, addig a sarjúvirágnak 16-18 virág van egy fürtjén. És sokkal kevesebb is ez a fürt. Magyarul kevesebb virág kevesebb nektárt ad. Illetve zöldek a fák, a fának az ereje elmegy a levélre, nem csak a virág cukortartalmának a növelésére. Bízunk abban, hogy tud azért adni nektárt.” - mondta el Pető Zsolt a Keszthelyi Méhész Egyesület elnöke.

Ezekből a virágokból azonban hígabb nektár lesz. Az évszakhoz képest hűvösebb idő sem kedvez annak, hogy a rovarok dolgozzanak. A legtöbb a kaptárban van, csak néhány repül ki, leginkább vízért. Amint melegszik a levegő hőmérséklete, azonnal megkezdik a munkát. Az idő halad, így nem biztos, hogy sokszor tudnak akácra szállni. Nyáron viszont még sok növény nyílik.

„Szántóföldi növényeink közül olajretek, facélia, mustár. Takarmánynövények, mint a bíborhere, bükköny. De megemlíthetem, például őshonos ezüst hársunkat szórványerdőben helyezkedik el, él az ezüsthárs, főleg Zselicben. Tehát van Magyarországon hársméz is. Van szelídgesztenye annak ellenére, hogy folyamatosan pusztulnak sajnos a szelídgesztenyefák, lehet találni az országban Somogyban, Zalában olyan helyeket, hogy szelídgesztenyemézet is tudnak gyűjteni a méhek.” - osztotta meg Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

A méhek jelentősége vitathatatlan, hiszen a rovarok beporzásukkal biztosítják világszerte a jó minőségű terményeket. A vadonélő egyedek száma az elmúlt 30 évben 60százalékkal csökkent. A mézelők sincsenek annyian a kaptárakban mint korábban, a nagyüzemi mezőgazdaságból származó negatív hatások miatt csökkent az élettartamuk.  Általánosságban a termesztett növények kétharmadát, élelmiszereink egyharmadát köszönhetjük a méheknek és más beporzóknak. Magyarországon 20 ezren méhészkednek, 1,2 millió méhcsaláddal.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely, Sümegprága
A szokásosnál jóval korábban indult a méhészek szezonja.
| 2023. dec. 20. szerda 16:33 | Balatongyörök
Mézes reggeli volt a balatongyöröki óvodában.
| 2023. már. 9. csütörtök 17:27 | Keszthely
Az olcsó és sok esetben silány minőségű import miatt nem kell külföldön a magyar méz.
| 2022. aug. 25. csütörtök 16:06 | Keszthely
Ennek ellenére kesz elég, kiváló minőségű magyar méz.
| 2022. máj. 25. szerda 11:46 | Alsópáhok
Sikeresen szerepeltek az alsópáhoki óvodások a Tehetsz méh többet! című rajzpályázaton.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
KREA TV
18:52
Aktív aranykor
19:00
Híradó
19:15
19:45
Kvantum
20:18
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.